Prevenirea valorilor crescute ale tensiunii arteriale trebuie să fie un obiectiv al fiecăruia dintre noi, spune şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Loti Popescu. Creşterea valorilor tensiunii arteriale ne face candidaţi ai secţiilor de cardiologie, înseamnă suferinţă şi costuri pentru tratament, mai ales pentru faptul că hipertensiunea arterială (HTA) este adesea asociată, venind la pachet cu ateroscleroza, obezitatea, diabetul zaharat ş.a. HTA netratată poate reprezenta un precursor pentru infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale, potrivit dr. Popescu. Iată cum evitaţi factorii de risc pentru tensiunea arterială: evitaţi consumul excesiv de sare, fumatul, consumul excesiv de alcool (mai ales de proastă calitate), excesul ponderal, obezitatea, sedentarismul, lipsa activităţii fizice, factori genetici (familii de hipertensivi), stresul, factorii emoţionali. Alimentele ideale în prevenirea HTA sunt: fructe şi legume, cereale, magneziul, calciul, potasiul, acizii graşi esenţiali (mai ales Omega 3, dar şi un raport optim Omega 3 / Omega 6).