Atenţie la trichineloză!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atenţie la trichineloză!

Politică 27 Septembrie 2008 / 00:00 442 accesări

Avînd în vedere că, în ultimele săptămîni, au fost raportate mai multe focare familiale de trichineloză, precum şi faptul că, în sezonul rece, populaţia consumă carne de porc din gospodăria proprie, specialiştii Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) atenţionează populaţia să respecte recomandările medicilor cu mare stricteţe. Este bine să controleze trichineloscopic carnea de porc înainte de consum; carnea să fie achiziţionată numai din centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să se respecte recomandările acestora; să se renunţe la obiceiurile culinare riscante cum ar fi consumul de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic. Medicii atenţionează populaţia că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Ei recomandă persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi care prezintă simptomele bolii să se prezinte la medic. Trichineloza, răspîndită în întreaga lume, este o boală determinată de un vierme nematod, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vînat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om, majoritatea infecţiilor sînt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Următoarele semne clinice sînt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie. Este bine să se ştie că boala nu se transmite interuman. În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vînat, toate persoanele sînt rugate să se prezinte de urgenţă la medicul de familie. Ultimul caz de trichineloză semnalat la Constanţa s-a înregistrat în vara acestui an.



12