Pacienţii diagnosticaţi cu nefropatie diabetică, o afecţiune renală cauzată de diabet, care au primit doze mari de vitamina B, au suferit o deteriorare rapidă a funcţiilor renale. În afară de deteriorarea funcţiilor renale, în rândul diabeticilor a fost înregistrat şi un procent mai mare de infarcte şi atacuri cerebrale comparativ cu pacienţii care au primit un placebo. Nefropatia diabetică afectează capilarele sangvine din interiorul rinichilor, care au un rol vital în filtrarea sângelui. În ciuda unor terapii eficiente în ceea ce priveşte controlarea bolii, aproximativ 40% din circa 21 de milioane de americani suferind de diabet se îmbolnăvesc de nefropatie diabetică.
Mai multe studii au demonstrat o asociere netă între concentraţiile ridicate de homocisteină, un aminoacid sulfurat şi riscul de nefropatie diabetică, de retinopatie (leziuni ale retinei) şi de maladii vasculare precum infarct miocardic şi atacuri cerebrale. Concentraţii ridicate de vitamina B - vitamina B6, B12 şi B9 - au fost asociate cu o reducere a concentraţiei de homocisteină. Medicii din cadrul Institutului Robarts din Ontario au realizat un studiu pe 238 de pacienţi suferind de diabet 1 (infantil) şi 2 (adult), pentru a determina dacă un tratament cu vitamina B permite încetinirea evoluţiei nefropatiei diabetice şi dacă împiedică producerea accidentelor vasculare. Acest test clinic a fost realizat în cinci centre medicale universitare din Canada, în perioada mai 2001 - iulie 2007.
O parte dintre voluntari a primit un singur comprimat pe zi, conţinând 2,5 miligrame de vitamina B9, 25 de miligrame de vitamina B6 şi 1 miligram de vitamina B12, iar al doilea grup a primit un placebo. După o perioadă de monitorizare medie de 31,9 luni, cercetătorii au constatat că grupul tratat cu vitamina B prezenta o scădere a ratei de filtrare renală, funcţiile renale ale pacienţilor din acest grup fiind mai puţin eficiente comparativ cu cele ale pacienţilor trataţi cu placebo.