Mii de absolvenți de liceu intră, începând cu 25 iunie, în focurile unuia dintre cele mai importante examene ale vieții - bacalaureatul. La Constanța s-au organizat 14 centre în care vor susține examenul peste 5.000 de elevi. Toți candidații sunt avertizați să renunțe la orice tentativă de fraudă căci probele vor fi supravegheate video, iar jandarmii vor asigura măsurile de ordine pentru a preveni faptele ce ar putea tulbura ordinea, liniștea publică. Cei prinși pe picior greșit nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.
E rândul liceenilor să intre în focurile examenelor. Bacalaureatul - unul dintre cele mai importante examene ale vieții unui adolescent se preconizează a fi destul de dur în comparație cu anii precedenți, în contextul în care numărul analfabeților funcțional și al șomerilor fără diplomă a crescut îngrijorător. Astfel, potrivit precizărilor Ministerului Educației Naționale, în perioada 25 – 30 iunie 2018, se vor desfășura probele scrise din cadrul examenului de bacalaureat național, sesiunea iunie-iulie 2018, conform calendarului:
25 iunie 2018 – Limba și literatura română - proba E a)
26 iunie 2018 - Limba și literatura maternă - proba E b)
27 iunie 2018 - Proba obligatorie a profilului (Matematică/Istorie)– proba E c)
28 iunie 2018 – Proba la alegere a profilului și specializării (Biologie, Chimie, Filosofie, Fizică, Geografie, Logică etc.) – E d)
În județul Constanța, 5.094 de candidați s-au înscris pentru a susține probele scrise. Inspectoratul Școlar Județean Constanța a desemnat cele 14 centre de examen: Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța, Liceul cu Program Sportiv „N. Rotaru“ Constanța, Colegiul Comercial „Carol I“ Constanța, Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța, Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza“ Constanța, Liceul Teoretic „Ovidius“ Constanța, Colegiul Național „Mihai Eminescu“ Constanța, Liceul Teoretic „Lucian Blaga“ Constanța, Liceul Tehnologic „V. Madgearu“ Constanța, Liceul Teoretic „Decebal“ Constanța, Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu“ Medgidia, Liceul Cobadin, Liceul Teoretic „Axiopolis“ Cernavodă, Liceul Teoretic „Callatis“ Mangalia.
Proba scrisă din cadrul examenului începe la ora 9.00, iar accesul candidaților în centrul de examen este permis în intervalul7:30 – 8:30, pe baza actului de identitate. Timpul destinat elaborării lucrării scrise este de trei ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii trebuie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, numai creion negru. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi. Toate sălile de examen trebuie să aibă în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.
Pe aici nu se... comunică!
Candidații sunt avertizați că nu le este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. „În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat“, precizează MEN.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probele scrise şi obţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise. Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.
În conformitate cu prevederile metodologice, aplicate începând cu anul 2017, în urma evaluării lucrărilor contestate „nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii“. Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestaţii este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii.
În premieră, probele orale ale examenului de bacalaureat au fost susţinute de elevi în luna februarie.
Rezultatele vor fi afișate miercuri, 4 iulie 2018, până la ora 12.00, urmând ca în intervalul 12.00-16.00 să fie depuse contestațiile.