Atenţie sporită la produsele perisabile!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atenţie sporită la produsele perisabile!

Social 22 Iunie 2010 / 00:00 437 accesări

Pentru protejarea consumatorilor împotriva riscului de a cumpăra şi consuma alimente perisabile din punct de vedere microbiologic, în condiţii de vară cu temperaturi ridicate, la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) s-a dispus verificarea modului de expunere la comercializare şi depozitare a produselor alimentare. Această acţiune se va desfăşura la nivel naţional, pe toată perioada verii controlându-se: unităţile de alimentaţie publică de tip fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării etc; unităţile de alimentaţie publică şi chioşcurile din incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, precum şi în zonele de agrement, parcuri de distracţie, debarcadere etc.; unităţile de comercializare (magazine).

• RECOMANDĂRI • La cumpărarea alimentelor din magazine, reprezentanţii ANPC recomandă să se verifice data durabilităţii minimale a produsului; lista ingredientelor; dacă este respectată temperatura la care trebuie depozitat produsul alimentar în magazin. Nu se recomandă să decongelaţi şi recongelaţi un produs alimentar dacă producătorul interzice această acţiune, dar nici să cumpăraţi alimente din locuri neautorizate. La intrarea în unităţile de alimentaţie publică este indicat să acordaţi o atenţie deosebită stării de curăţenie din unitate, să verificaţi dacă în lista meniu sunt afişate cantitatea şi preţul produselor; să analizaţi modul de prezentare a personalului de servire (echipamentul de protecţie, curaţenia mâinilor, prezenţa rănilor/zgârieturilor etc.); să verificaţi în lumină gradul de curăţenie al paharelor existente pe masă; să analizaţi gradul de curăţenie a tacâmurilor; să analizaţi organoleptic felurile de mâncare aduse, iar dacă aveţi suspiciunea de produs alterat, refuzaţi mâncarea. În cazul fripturilor, prezenţa unor zone “mai arse” poate masca un anumit grad de alterare a cărnii din care a fost preparată. La consumarea îngheţatei, un produs foarte căutat în zilele călduroase este recomandat să acordaţi atenţie condiţiilor de depozitare atât în magazinul de desfacere, cât şi la domiciu; produsele alimentare congelate, deci şi îngheţata, trebuie comercializate numai în stare congelată; la decongelare trebuie să prezinte gust şi miros nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. Nu achiziţionaţi produse pentru care aveţi suspiciuni că au fost decongelate şi apoi recongelate.

Taguri articol


12