ATENȚIE! Știați asta despre boala cu „1.000 de fețe“?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Suntem în plin sezon

ATENȚIE! Știați asta despre boala cu „1.000 de fețe“?

Sănătate 13 Iunie 2017 / 17:06 3999 accesări

Ne aflăm în plin sezon al mușcăturilor de căpușe! Astfel, cei care își petrec timpul în spații verzi, preferate de căpușe, trebuie să fie atenți, pentru că mușcăturile lor pot da, printre altele, și boala Lyme - așa-numita boală cu 1.000 de fețe. Este adevărat că nu toate persoanele se îmbolnăvesc, spun medicii. Vezi ce ne recomandă specialiștii pentru a evita mușcăturile de căpușe, dar și ce este de făcut dacă am... căzut victime!

Ne aflăm în plin sezon al mușcăturilor de căpușe! Astfel, cei care își petrec timpul în spații verzi, preferate de căpușe, trebuie să fie atenți, pentru că mușcăturile lor pot da, printre altele, și boala Lyme. Este adevărat că nu toate persoanele se îmbolnăvesc, spun medicii. Boala Lyme este o afecțiune care se transmite prin mușcătura căpușelor infestate cu bacteria Borrelia Burgdorferi, dar majoritatea celor care sunt mușcați de căpușe nu contractează această boală, explică medicul primar Corneliu Popescu, șeful Secției boli infecțioase și tropicale de la Spitalul Clinic ”Dr. Victor Babeș” din București, citat de Agerpres. Căpușele pot să transmită numeroase boli, cum ar fi boala Lyme, febra butonoasă, encefalită de căpușe - care este o infecție virală rară în România, mai mult în Transilvania, mult mai frecventă este în Europa Centrală. Medicul subliniază că este foarte important, în momentul în care ieșim în natură, să ne controlăm când revenim acasă ca nu cumva să avem vreo căpușă. Copiii trebuie verificați foarte bine, pentru că ei stau cel mai mult prin iarbă, avertizează specialistul, căpușele pot fi oriunde - din zona păroasă a capului până în picioare. ”Nu trebuie să ne apucăm să o scoatem. Mergem la medic, la o cameră de gardă, fie de pediatrie, fie de adult. Teoretic, la un spital de urgență. Noi, cei de la Infecțioase, dăm tratamentul cu antibiotic, profilactic, dacă este cazul, iar cei de la spitalele de urgență scot căpușele. Antibioticul trebuie luat atunci când căpușa este atașată o perioadă mai lungă de timp, peste 24 - 36 de ore. Cea mai frecventă este boala Lyme, eritemul migrans, care se tratează cu antibiotic. În momentul în care avem imagine clinică de eritem migrans, apare o leziune cutanată nepruriginoasă, deci nu te mănâncă, nu doare, o vezi doar că e întinsă așa ca în pata de ulei pe oriunde pe tegument. Nu apare neapărat în zona pișcăturii, de asta se și numește eritem migrans pentru că el poate să apară în alte zone”, a explicat doctorul, citat de Agerpres. La Spitalul ”Victor Babeș” vin zilnic, în perioada verii, oameni mușcați de căpușe, săptămâna trecută înregistrându-se într-o singură zi 50 de cazuri. Și la Constanța se prezintă, periodic, persoane mușcate de căpușe.

O BOALĂ PERICULOASĂ!

Bacteria transmisă omului prin înţepătura de căpuşă poate produce boala Lyme, cunoscută şi sub numele de “boala cu 1.000 de feţe”, din cauza varietăţii de simptome pe care le poate dezvolta şi care pot face să fie confundată cu alte maladii. Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri, bolnavii pot paraliza. Pentru prevenirea infecţiei cu borelioză, specialiştii recomandă populaţiei să distrugă căpuşele în zonele locuite, acolo unde sunt spaţii verzi, să poarte haine cu mânecă lungă şi pantaloni în cazul în care merg în zone cu risc, să se prezinte la doctor imediat după ce o căpuşă s-a fixat pe piele, atât pentru extragerea corectă, cât şi pentru a afla despre simptome, să meargă la medicul infecţionist în cazul în care în jurul muşcăturii de căpuşă apar roşeaţă şi erupţie, caracteristice bolii. Borelioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat şi aplicat de către medic. Boala poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la înţepătura căpuşelor.

Taguri articol


12