ATENȚIE! Substanțe primejdioase pentru sănătate, folosite la murături

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ATENȚIE! Substanțe primejdioase pentru sănătate, folosite la murături

Culinar 24 Septembrie 2017 / 10:45 5495 accesări

Este sezonul în care toată lumea pune murături și legume la păstrare pentru iarnă. Delicioase și extrem de îndrăgite de către români și nu numai, murăturile sunt, mai mult decât un deliciu gastronomic, o artă. Gospodinele se bat în rețete care de care mai delicioase, însă în demersul de a face cele mai bune murături, se strecoară o eroare ce poate fi fatală. Majoritatea gospodinelor pun conservant şi alte condimente la plic atunci când pun murături şi varză la murat pentru iarnă.

Aceste condimentele pentru murăturile de iarnă pot provoca alergii şi chiar cancer. Ele sunt un amestec de usturoi, sare şi mărar, dar conţin şi benzoat de sodiu. Acesta este un conservant şi este desemnat în codul 211. Gospodinele trebuie să fie foarte atente la ce conservanţi folosesc pentru murături şi asta pentru că experţii APC avertizează că celebrele plicuri cu mix-uri folosite pentru pregătirea murăturilor conţin aditivi dăunători pentru sănătate.

Studiul făcut pe şapte tipuri de mix-uri cunoscute pentru conservarea murăturilor au scos la iveală E-urile periculoase. Chimicalele pot provoca diferite alergii sau afecţiuni ale organismului, potrivit teotrandafir.com.

SPECIALIŞTII RECOMANDĂ FOLOSIREA METODELOR TRADIŢIONALE DE CONSERVARE:

1. Sarea. Pentru murături, se foloseşte exclusiv sare gemă, neiodata, nefiltrată, grunjoasă care se găseşte adesea în pieţe în sezonul murăturilor.

2. Zahărul. Zahărul funcţionează şi drept conservant, absorbind apă. Alimentele conservate în zahăr sunt de obicei dulci: dulceaţă, gem, jeleu, marmeladă, murături dulci.

3. Oţetul. Acidul acetic din oţet este natural numai dacă oţetul este natural, adică făcut din vin iar pentru a fi eficient în murături nu trebuie să aibă o dilutie sub 9 grade, oţetul care are o formă mai diluată, între 5 – 8 grade, fiind bun pentru salate dar nu pentru murături.

4. Uleiul. Folosit drept conservant, acesta blochează contactul cu aerul, opreşte dezvoltarea fungilor şi mucegaiurilor şi reduce rată de oxidare a unui produs alimentar, fapt care ajută la prevenirea alternării rapide.

5. Hreanul. Pentru a obţine un efect conservant avem nevoie de 50 gr. rădăcina de hrean (curăţat de coajă şi tăiat de fâşii) la un litru de apă.

6. Diverse ierburi. Ierburile care ajută la conservare sunt: crenguţe de vişin, salvia, cimbrul, rozmarinul, florile de mărar. Acestea întârzie dezvoltarea bacteriilor şi reduc viteză de oxidare.

Taguri articol


12