În plin Cod de vreme rea (ninsori abundente și viscol) în multe județe ale țării, în noapte de 24 spre 25 martie trecem la ora de vară. Ceasurile din România vor fi date cu o oră înainte, astfel, ora 3.00 va deveni ora 4.00. Deși au existat discuții la Bruxelles potrivit cărora am putea renunța la această procedură, nu este nimic oficial, așa că anul acesta vom continua ”tradiția”. Așa că ziua de 25 martie va fi cea mai scurtă din an.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Până în 1939 ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 şi prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, şi 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România.
Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.
Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene, conform Descoperă.
Medicii spun că adaptarea organismului la noul orar se face în aproximativ o săptămână. „Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că aceștia dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, afirmă Xiaoyong Yang, profesor asistent la Universitatea Yale.
Studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.
După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore.