Dr. Loti Popescu, master european în promovarea sănătăţii şi educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa continuă seria recomandărilor pentru populaţie în ceea ce priveşte consumul de bucate tradiţionale. Astăzi, ea atrage atenţia bolnavilor cu diferite afecţiuni cronice. Astfel, în cazul pacienţilor hipertensivi, se recomandă un regim hiposodat (sărac în sare). “Nu adăugaţi sare la nici o mâncare gătită, folosiţi alte tipuri de condimente (cimbru, piper, usturoi, coriandru). Feriţi-vă de brânzeturi maturate, conserve sau mezeluri, care conţin foarte multă sare ascunsă”, spune medicul şef. Pacienţii diabetici au şi ei o serie de restricţii speciale în ceea ce priveşte glucidele, astfel că se recomandă consultarea unui medic specialist diabetolog pentru stabilirea unui regim individualizat. Bolnavii trebuie să ţină cont de echilibrul proteine/lipide/glucide din fiecare aliment şi să cântărească majoritatea alimentelor. În cazul pacienţilor cu boală coronariană ischemică (angină pectorală, infarct) sau accident vascular cerebral ischemic se recomandă un regim sărac în grăsimi de origine animală (miel, porc, smântână, ouă, untură, slănină). “În ceea ce priveşte activitatea fizică, aceasta e oarecum limitată de simptomatologia bolii de bază. Există programe speciale de recuperare fizică post-infarct miocardic sau post-AVC”, explică medicul. În cazul pacienţilor cu afectare locomotorie sau respiratorie severă, activitatea fizică poate fi limitată de afecţiunea asociată, astfel că o importanţă deosebită trebuie acordată dietei hipocalorice.