Ați încercat să vă lăsați de fumat și n-ați reușit? Unde greșiți...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ați încercat să vă lăsați de fumat și n-ați reușit? Unde greșiți...

Sănătate 08 Noiembrie 2017 / 17:19 1158 accesări

O treime din populația României fumează. Cei mai mulți dintre fumători au vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani, au studii superioare, venituri mari și locuiesc în mediul urban, arată un studiu realizat, anul acesta, în România, la solicitarea Iniţiativei 2035 fără Tutun. Mai mult de atât, potrivit aceluiaşi studiu, numărul tigărilor fumate crește odată cu vârsta, 40% dintre fumători consumând mai mult de un pachet de țigări pe zi, majoritatea dintre ei cu vârsta între 36 și 45 de ani. Ceea ce majoritatea fumătorilor știu, dar ignoră, este că țigările nu sunt doar tutun și hârtie. În timpul procesului de fabricație, se adaugă un întreg cocktail de substanțe chimice. Cu fiecare țigară, o persoană va inhala substanțe nocive, inclusiv nicotină. Aceasta este substanța care stimulează creierul și provoacă dependența. Dacă o persoană fumează în mod regulat, abstinența poate prezenta efecte neplăcute. Simptomele pot include pofte intense, anxietate crescută, iritabilitate și dureri de cap. Și asta nu este tot; gudronul este reziduul depozitat în plămâni. De aici, acesta intră în sânge și se duce în alte părți ale corpului. Gudronul conține peste 4.000 de substanțe chimice, peste 50 de cancerigeni, dar şi alte otrăvuri. Acesta este motivul pentru care fumatul este considerat una dintre cele mai mari cauze ale bolilor. Monoxid de carbon - acest gaz afectează cât de mult oxigen poate transporta sângele în corp. Ca urmare, fumatul împiedică organismul să obțină oxigenul necesar pentru a funcționa fără probleme. Fumatul poate conduce la dificultăți de respirație, nivel scăzut de energie și circulație slabă.

AFECŢIUNI FOARTE GRAVE CAUZATE DE FUMAT

Se știe deja că fumatul crește riscul de a dezvolta o gamă largă de afecțiuni. Dar obiceiul nu numai că dăunează sănătății fumătorului, ci poate avea și un impact negativ asupra oamenilor din jurul lui. Copiii și bebelușii care trăiesc cu oameni care fumează sunt vulnerabili la multe probleme de sănătate. Acestea includ boala pulmonară obstructivă cronică și un risc crescut de deces. Unele dintre cele mai frecvente afecțiuni legate de fumat includ: infertilitatea; boala gingiilor; cancerul pulmonar. Opt din zece cazuri de cancer pulmonar sunt legate direct de fumat. Alte tipuri de cancer includ gura, gâtul, nasul, sângele, cancerul de col uterin și pancreatic.

Adulții care suferă de fumat pasiv pentru o perioadă lungă de timp sunt expuși, de asemenea, la un risc crescut de boli de inimă și cancer pulmonar.

RENUNȚAREA Există nenumărate modalități de a renunța la fumat. Plasturi, țigări electronice, voință, gumă de mestecat, tablete, pastile, inhalatoare și chiar medicamente prescrise. În plus, există o mulțime de sfaturi pe care le găsești la un singur click distanță, pe internet. Totuşi în opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, toate aceste metode clasice pierd din vedere o componentă vitală: mintea subconștientă. “Fumatul, ca orice altă dependență, este răspunsul nostru inconștient la o tensiune, la un stres interior. Iar câtă vreme acea tensiune nu este rezolvată, fixația orală rămâne în continuare activă și doar își va muta manifestarea de la fumat către altceva, băut, mâncat etc. Fumatul (sau orice altceva) este ca o piramidă cu vârful în jos. Vârful este nevoie emoțională, în timp ce baza o reprezintă viciul. Poți de asemenea să te gândești la fumat ca la un fruct într-un copac. Nu mai vrei fructul? Atunci smulge rădăcina, nu căuta să înlături fructele. Acesta este motivul pentru care oamenilor le este frică să se lase de fumat. Pentru că, dacă doar înlătur sau înăbuș fumatul (fructul), rădăcina rămâne activă în continuare și va găsi o altă modalitate să se exprime. Cu alte cuvinte, va crea alt fruct”, explică Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

HIPNOZA, CEA MAI EFICIENTĂ METODĂ

Specialiştii de la Asociaţia Română de Hipnoză folosesc, de câţiva ani, metode eficiente şi foarte rapide prin care îi ajută pe fumători să renunţe. “Hipnoza funcționează prin inducerea într-o stare profundă și relaxată, timp în care mintea este deschisă la sugestiile care te pot ajuta să devii nefumător. O meta-analiză utilizată pentru a cumula rezultatele din 633 de studii privind renunțarea la fumat cu ajutorul hipnoterapiei a implicat 71.806 fumători care au raportat dacă au reușit sau nu să se lase de fumat folosind această metodă. Rezultatele arată că hipnoza este de două ori mai eficientă decât metodele care implică voința (disciplină, cărți pentru renunțat la fumat etc.)”, declară hipnoterapeutul Eugen Popa. De asemenea, pentru cei care preferă să lucreze autonom cu propria minte pentru schimbarea obiceiurilor nocive, autohipnoza este o tehnică perfectă de lucru cu subconștientul. Hipnoza poate fi autoindusă, fără ajutorul sau fără intermedierea unui hipnoterapeut, numai dacă respectă următoarele 4 reguli de bază: să ştii cum să intri într-o stare de transă; să ştii cum să îţi creezi sugestiile; să fii deschis la aceste sugestii în sensul de a le da voie să intre în sistemul tău; să pui în practică acele sugestii.

Taguri articol


12