Gigantul american al internetului Google a lansat marți o nouă versiune a atlasului său digital gratuit Google Earth, refăcut pentru a adăuga mai multe informații, în special prin recursul la inteligența artificială, relatează AFP. "Este un produs care vorbește despre valorile noastre cele mai profunde în termeni de educație și de punere a informațiilor la dispoziția oamenilor", a comentat Rebecca Moore, o responsabilă a Google Earth, prezentând AFP noua versiune a acestui program care permite explorarea planetei de pe calculator sau de pe smartphone.
Într-un mesaj pe blog în care anunța noua versiune a Google Earth, grupul subliniază că a vrut să furnizeze "diferite filtre pentru a vă permite să vedeți lumea" și "să vă deschidă mintea cu noi povești, dându-vă și o nouă perspectivă" asupra locurilor vizitate.
O opțiune numită "Voyager" le permite utilizatorilor să fie ghidați spre povești interactive, spuse de experți, despre locurile pe care le survolează, datorită unor parteneriate cu BBC Earth, NASA, emisiunea televizată "Sesame Street" sau Institutul „Jane Goodall“, cunoscut pentru munca sa de protecție a cimpanzeilor.
Noul Google Earth utilizează și inteligența artificială pentru a le furniza utilizatorilor "hărți de cunoaștere", dându-le acces la informații online privind munții, țările sau siturile pe care le vizitează virtual. "Veți putea ști tot ce știe Google despre lume", a afirmat Sean Askay, un inginer al companiei.
Inteligența artificială va permite să li se sugereze utilizatorilor alte locuri care le-ar putea trezi interesul plecând de la cele căutate în trecut. Noua versiune a Google Earth conține și un buton pentru a vedea, în trei dimensiuni și din unghiul dorit de utilizator, locuri remarcabile precum Marele Canion sau castelele pe Valea Loirei.
Pentru prima dată, Google Earth va fi accesibil direct de pe un dispozitiv conectat la internet, fără să fie necesar ca programul să fie instalat pe acesta.
Google explică faptul că acest lucru permite să se recurgă la capacitățile mai puternice ale centrelor de date, care fac să funcționeze serviciile online (așa-numitele "cloud"-uri), în loc ca utilizatorii să se bazeze doar pe procesoarele sau pe memoria smartphone-urilor sau altor aparate utilizate. Noul Google Earth este încă de acum compatibil cu Chrome și cu Android, dar grupul promite în curând versiuni adaptate pentru dispozitivele Apple și pentru alte platforme de acces la internet.