Atmosferă magică la premiera capodoperei ceaikovskiene „Lacul Lebedelor”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din nou în repertoriul Teatrului „Oleg Danovski”

Atmosferă magică la premiera capodoperei ceaikovskiene „Lacul Lebedelor”

Cultură 21 Noiembrie 2011 / 00:00 761 accesări

Capodopera ceaikovskiană „Lacul Lebedelor” face parte din nou din repertoriul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, începând din acest weekend. Privilegiaţi sunt, desigur, baletomanii de la malul mării, care se pot bucura, de acum înainte, de magia superbului spectacol ce nu se mai joacă în ţară, la ora actuală, decât la teatrul din Constanţa. Premiera celebrului spectacol de balet, în versiunea coregrafică a maestrului Mihai Babuşka, după L. Ivanov - M. Petipa, a avut loc sâmbătă seară, punctând penultimul eveniment din cadrul Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului.

SALĂ ARHIPLINĂ Sala teatrului a fost arhiplină, iar gradul de ocupare de 100% şi disponibilitatea celor prezenţi de a sta şi în picioare sau chiar pe... trepte, dacă nu au avut norocul să prindă un loc pe scaunele introduse suplimentar, constituie o dovadă mai mult decât elocventă că la malul mării există, într-adevăr, un public iubitor de balet, de toate vârstele. Premiera a fost încă un succes bifat pe agenda Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului, organizat timp de o lună, de Teatrul „Oleg Danovski” şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi încheiat duminică seară, cu concertul „Marussia - Din sufletul Rusiei”. O demonstrează aplauzele entuziaste ale spectatorilor, care s-au bucurat de o seară de sâmbătă specială, în compania celebrelor acorduri ceaikovskiene, a artiştilor talentaţi care au însufleţit personajele de legendă şi a decorului feeric ce a transpus asistenţa în noaptea magică luminată de lună, lângă fascinantul lac cu unde învolburate.

CLASIC ŞI MODERN Spectacolul, în coregrafia lui Mihai Babuşka, după Ivanov-Petipa, s-a înfăţişat publicului într-o versiune împrospătată, în care clasicul s-a îmbinat fericit cu elemente moderne, la care a contribuit şi viziunea scenografică deosebită, purtând amprenta creativă a Adrianei Urmuzescu (asistenţi de coregrafie Corina Dumitrescu şi Monica Cherecheş).

Prezentat la un înalt nivel profesional, cu o distribuţie mixtă al cărei cap de afiş a fost ţinut de prim-soliştii Operei Naţionale Bucureşti, Adina Tudor (Odette-Odille) şi Ovidiu Matei Iancu (Prinţul Siegfried), alături de talentaţii artişti constănţeni, „Lacul lebedelor” a fost răsplătit călduros de publicul numeros, cu aplauze şi ovaţii. Audienţa a fost cucerită prin graţia, forţa de sugestie a trăirilor şi profesionalismul cu care dansatorii au dat viaţă tulburătoarelor personaje, pe divina muzică a lui Piotr Ilici Ceaikovski.

În rolul Rothbart a putut fi urmărit Horaţiu Cherecheş, regina-mamă a fost interpretată de Elisabeth Lux Pândichi, iar prietenii prinţului au fost Adrian Mihaiu şi Sergiu Dan. În noaptea magică au... plutit lebedele mari - Amalia Mândruţiu şi Eliza Maxim -, alături de lebedele mici - Aliss Tarcea, Kanoko Suzuki, Rie Aoyagi şi Laima Costa, aflate sub vraja maleficului Rothbart. Protagoniştii celebrului pas-de-trois au fost: Aliss Tarcea, Amalia Mândruţiu, Adrian Mihaiu şi Sergiu Dan. Miresele au fost interpretate de Cecilia Ursul, Anca Strnad, Andrada Dedu şi Rie Aoyagi. În rolul Wolfgang s-a remarcat Ovidiu Lintzmaier, iar dansul spaniol a fost susţinut de Amalia Mândruţiu, Eliza Maxim, Sergiu Dan şi Claudiu Dan. În mazurka au cucerit sala: Delia Luca, Ayla Costea, Laima Costa, Kanoko Suzuki, Oleg Godoroja, Georgică Râpă, Marian Basarabeanu şi Antoniu Gheorghiu. Din distribuţie au mai făcut parte: Adrian Toma, Dragoş Andruţă, Mihai Pâslaru, Marius Marin, Sorin Gâlcă şi Ştefan Răuţ.

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL AL MUZICII ŞI DANSULUI, LA FINAL Spectacolul, ca de altfel întregul Festival Internaţional al Muzicii şi Dansului, a cărui a XXXVII-a ediţie tocmai ce s-a încheiat la malul mării, este considerat un succes şi de către directorul Teatrului Naţional „Oleg Danovski”, Daniela Vlădescu. Aceasta s-a arătat extrem de încântată de publicul numeros de care s-a bucurat festivalul, pe toată durata desfăşurării lui, de faptul că evenimentele - concerte simfonice, vocal-simfonice, spectacole de operă şi balet - au readus constănţenii în sala de spectacole.

„LACUL LEBEDELOR”, ÎN TURNEU „Baletul „Lacul lebedelor” nu se mai joacă la niciun alt teatru din ţară”, a declarat Daniela Vlădescu, adăugând că noul spectacol va fi prezentat şi peste hotare, în oraşe din Germania, în cadrul tradiţionalului turneu de iarnă al Companiei de Balet a teatrului, care va debuta pe 2 decembrie. Din repetoriul de turneu vor mai face parte şi spectacolele de balet „Spărgătorul de nuci”, „Giselle” şi „Cenuşăreasa”.



12