Cartofii sunt cea mai consumată legumă de pe mapamond şi un ingredient de bază al alimentaţiei de tip junk food. Cercetătorii americani din cadrul Universităţii din Colorado au reuşit să producă cartofi violeţi, care sunt chiar mult mai sănătoşi decât cartofii obişnuiţi. Soiul de cartofi a primit numele de Purple Majesty şi a creat deja furori pe pieţele agroalimentare de peste Ocean. Cartofii violeţi nu diferă cu nimic la gust de rudele lor normale, dar îşi păstrează culoarea violet intens, indiferent dacă sunt prăjiţi, copţi, fierţi sau făcuţi piure. Aceşti cartofi conţin cantităţi mari de antocianină, substanţa-cheie care le dă coloritul unic. Antocianina a fost extrasă prin inginerie genetică din afine, mure şi pătlăgele vinete.
Antocianina este un antioxidant puternic, care protejează celulele de diferite forme de cancer. Conform medicilor nutriţionişti, omul modern, asaltat de stres, poluare şi alimentaţie nesănătoasă, trebuie neapărat să consume zilnic alimente bogate în antocianine. Cele peste 400 de tone de cartofi violeţi scoase la vânzare în toamna acestui an, în SUA şi Scoţia, s-au vândut în timp record.