Există clipe, puţine la număr, în ultima vreme, când unui român stabilit sau plecat la muncă în străinătate nu îi este ruşine cu conaţionalii săi şi cu ţara în care s-a născut. Dimpotrivă. Astfel de momente în care bucuria de a fi român a fost exprimată prin lacrimi şi mult entuziasm au trăit şi românii stabiliţi în localitatea elveţiană Rorschach, când orchestra din Ţara Cantoanelor a interpretat Imnul României, pentru a consfinţi victoria a doi compatrioţi: constănţeanul Ciprian Ariciu şi buzoianul Bogdan Adrian Lefter. După ani buni de „dominaţie olandeză”, pe podiumul Festivalului Internaţional de Sculptură în Nisip din Rorschach-Elveţia, cei doi români au câştigat locul I, concurând cu valoroşi competitori din Olanda, Letonia, Anglia, Statele Unite, Ucraina, Bulgaria şi Federaţia Rusă.
Tema festivalului desfăşurat în perioada 7 şi 14 august a fost „Evoluţia mişcării”, iar cei doi foşti colegi de facultate şi-au numit lucrarea, în mod inspirat, „Festina Lente” („Grăbeşte-te încet”). Sculptura reprezintă un melc supradimensionat şi un om, pentru a reflecta dualitatea natură-tehnologie, peren-perisabil, fragilitate-durabilitate. „Este o luptă între natură şi tehnologie, între firesc şi absurd. Lupta pe care, întotdeauna, natura o câştigă. Aceste elemente folosite în lucrare sunt un personaj uman şi un melc supradimensionat. Ştim foarte bine că melcul este un element al încetului, acesta are, de asemenea, o evoluţie, însă în milioane de ani. De aici şi ideea proiectului: ‘Grăbeşte-te încet’. Trăim cu impresia că natura încearcă să ne distrugă prin calamităţi, însă aceasta se autoreglează asemenea unui organism uman (şi într-un organism există furtuni, descărcări electrice), iar această reglare se produce în urma dezechilibrelor create de om cu ajutorul tehnologiei”, a spus Ciprian Ariciu.
Constănţeanul, care a participat prima dată la un concurs de sculptură în nisip, a absolvit Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din oraşul natal, la clasa de ceramică a prof. Eusebio Spînu, fiind licenţiat, la fel ca şi colegul său, Bogdan Adrian Lefter, al Facultăţii de Arte Decorative din cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti. Tânărul care s-a stabilit în Bucureşti încă din anii studenţiei a urmat şi cursurile masterale ale aceleiaşi universităţi, specializarea Ceramică.
Premiul I câştigat în Elveţia îi propulsează pe cei doi într-o competiţie similiară, dar mai prestigioasă, în Statele Unite ale Americii.