Au câştigat un concurs de sculptură în nisip, în Elveţia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Au câştigat un concurs de sculptură în nisip, în Elveţia

Cultură 20 August 2010 / 00:00 623 accesări

Există clipe, puţine la număr, în ultima vreme, când unui român stabilit sau plecat la muncă în străinătate nu îi este ruşine cu conaţionalii săi şi cu ţara în care s-a născut. Dimpotrivă. Astfel de momente în care bucuria de a fi român a fost exprimată prin lacrimi şi mult entuziasm au trăit şi românii stabiliţi în localitatea elveţiană Rorschach, când orchestra din Ţara Cantoanelor a interpretat Imnul României, pentru a consfinţi victoria a doi compatrioţi: constănţeanul Ciprian Ariciu şi buzoianul Bogdan Adrian Lefter. După ani buni de „dominaţie olandeză”, pe podiumul Festivalului Internaţional de Sculptură în Nisip din Rorschach-Elveţia, cei doi români au câştigat locul I, concurând cu valoroşi competitori din Olanda, Letonia, Anglia, Statele Unite, Ucraina, Bulgaria şi Federaţia Rusă.

Tema festivalului desfăşurat în perioada 7 şi 14 august a fost „Evoluţia mişcării”, iar cei doi foşti colegi de facultate şi-au numit lucrarea, în mod inspirat, „Festina Lente” („Grăbeşte-te încet”). Sculptura reprezintă un melc supradimensionat şi un om, pentru a reflecta dualitatea natură-tehnologie, peren-perisabil, fragilitate-durabilitate. „Este o luptă între natură şi tehnologie, între firesc şi absurd. Lupta pe care, întotdeauna, natura o câştigă. Aceste elemente folosite în lucrare sunt un personaj uman şi un melc supradimensionat. Ştim foarte bine că melcul este un element al încetului, acesta are, de asemenea, o evoluţie, însă în milioane de ani. De aici şi ideea proiectului: ‘Grăbeşte-te încet’. Trăim cu impresia că natura încearcă să ne distrugă prin calamităţi, însă aceasta se autoreglează asemenea unui organism uman (şi într-un organism există furtuni, descărcări electrice), iar această reglare se produce în urma dezechilibrelor create de om cu ajutorul tehnologiei”, a spus Ciprian Ariciu.

Constănţeanul, care a participat prima dată la un concurs de sculptură în nisip, a absolvit Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din oraşul natal, la clasa de ceramică a prof. Eusebio Spînu, fiind licenţiat, la fel ca şi colegul său, Bogdan Adrian Lefter, al Facultăţii de Arte Decorative din cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti. Tânărul care s-a stabilit în Bucureşti încă din anii studenţiei a urmat şi cursurile masterale ale aceleiaşi universităţi, specializarea Ceramică.

Premiul I câştigat în Elveţia îi propulsează pe cei doi într-o competiţie similiară, dar mai prestigioasă, în Statele Unite ale Americii.



12