Studiul Grant a fost unul din cele mai îndelungate studii despre dezvoltarea umană, iar marea întrebare era: care este secretul fericirii? Proiectul a început în anul 1938 şi a durat 75 de ani. În cadrul cercetării a fost urmărită evoluţia a 268 de studenţi de la Harvard. Cercetătorii au urmărit diferite aspecte ale vieţii acestor bărbaţi: nivelul de IQ, obiceiuri legate de consumul de alcool, situaţia familială, dimensiunea penisului şi multe alte detalii, pentru a afla ce factori contribuie mai mult la starea de fericire a oamenilor.
George Vaillant, care a coordonat studiul timp de 30 de ani, a publicat recent concluzii ale cercetării. În primul rând, proiectul a demonstrat că alcoolismul este una din bolile care au cel mai mare potenţial de a distruge viaţa. Consumul de alcool este principalul motiv de divorţ şi este strâns legat de depresie şi nevroză. Alături de fumat, consumul de alcool creşte foarte mult riscul de boală şi moarte prematură. Studiul a arătat că nu există o diferenţă de salariu între bărbaţii care aveau un IQ între 110-115 şi cei care aveau peste 150.
Fericirea nu are legătură cu orientarea politică, dar studiul arată că bărbaţii conservatori nu mai fac sex cu soţia după vârsta de 68 de ani, în timp ce bătrânii liberali sunt mai activi sexual, chiar şi în jurul vârstei de 80 de ani. Cel mai important aspect pentru o viaţă fericită este o relaţie împlinită, plină de armonie şi căldură. Bărbaţii care aveau o relaţie fericită se bucurau şi de un succes profesional mai mare şi aveau salarii mult mai bune comparativ cu cei care nu erau foarte mulţumiţi de relaţia lor. Totodată, studiul a demonstrat şi că relaţia bună pe care o are un bărbat cu mama lui are un efect benefic pe toată durata vieţii. Şi relaţia cu tatăl contează, mai ales pentru reducerea anxietăţii la maturitate şi pentru gradul crescut de satisfacţie. Prin urmare, concluzia profesorului Vaillant, în urma acestui îndelungat studiu este că: ”Fericirea este iubire. Punct.”