Au doar șase ani, dar duc războaie pe tabla de șah

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
”Cupa Mării Negre la Șah”

Au doar șase ani, dar duc războaie pe tabla de șah

Social 03 Noiembrie 2014 / 00:00 1035 accesări

La vârste fragede, nimic nu pare atât de greu încât să fie imposibil de realizat. De acest lucru au încercat să ne convingă 76 de copii sub 14 ani din județul Constanța, care au participat, sâmbătă, la ”Cupa Mării Negre la Șah”. Deși acest sport necesită concentrare și sisteme de gândire dezvoltate, copiii de șase-șapte ani spun că au învățat cu ușurință tainele acestui joc. Andrei este elev în clasa I la Școala Gimnazială nr. 24 ”Ion Jalea” din Constanța și joacă șah de mai bine de un an. ”Nu este un sport greu. Eu am mai fost la concursuri până acum și a fost super. Am bătut câțiva adversari. Mă antrenez și acasă câteodată și încerc să o învăț șah și pe sora mea, de patru ani și jumătate. Acum mută foarte prost, dar o să o învăț”, a spus Andrei. Mama băiatului spune că și-a dorit să îl ajute pe cel mic să obțină capacitatea de a se concentra pe un lucru și să devină mai cuminte. ”Șahul este un sport al minții și este foarte important pentru dezvoltarea lui intelectuală. A mai participat până acum la trei concursuri și, deși nu a câștigat turneul, faptul că a obținut câteva victorii pe noi ne face foarte mândri”, a spus mama lui Andrei, Claudia. Și Alexandra joacă șah de la cinci ani și, deși are doar un an de experiență, reușește să câștige meciuri atunci când participă la concursuri. ”Am mai fost la patru concursuri și a fost foarte frumos. Am câștigat mai multe partide. Este ușor să joci șah”, a spus Alexandra.

ÎNTRECERE DE ȘAH DE ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MĂRII NEGRE ”Cupa Mării Negre la Șah” a fost organizată de Clubul Sportiv Fianchetto, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină ”Grigore Antipa” (INCDMGA) Constanța, Asociația Balcanică de Mediu și Asociația Europeană de Mediu, cu sprijinul Cheers Cafe Constanța. ”Șahul dezvoltă copiilor anumite capacități intelectuale, logică, disciplină. Fiecare este un conducător de oști, care are 16 piese cu care trebuie să se lupte cu adversarul”, a spus vicepreședintele Clubului Fianchetto, Marcel Ciubotariu. Reprezentantul INCDMGA, Magda Nenciu, a spus că, prin găzduirea „Cupei Mării Negre la Șah“, instituția a avut ocazia să marcheze Ziua Internațională a Mării Negre într-un mod inedit. ”Aducându-i pe cei mici în institut, încercăm să le atragem atenția și în legătură cu aspecte care țin de nevoia de a proteja Marea Neagră. Le vorbim despre speciile și habitatele care se găsesc în acest mediu, într-un cadru prietenos și relaxat”, a spus Nenciu. Premianții au câștigat cupe, diplome și respectul adversarilor. La sfârșitul competiției, toți au vizitat Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța.

Copiii care s-au clasat pe podium, pe categorii de vârstă, sunt următorii:

Fete sub 8 ani: Locul I: Emin Elis-Maria din Mangalia, Locul II: Valentina Gălățeanu din Mangalia, Locul III: Andrada Petcu din Constanța.

Băieți sub 8 ani: Locul I: Eduard Cotoros din Constanța, Locul II: Berkan Abseleam din Mangalia, Locul III: Radu Teodoru din Medgidia.

Fete sub 10 ani: Locul I: Carla Bureta din Cumpăna, Locul II: Francesca Jianu din Constanța, Locul III: Amalia-Maria Mihai din Mangalia.

Băieți sub 10 ani: Locul I: Mihalis Raftopol din Mangalia, Locul II: Robert-Dumitru Mihăilă din Cernavodă, Locul III: Răzvan Broatec din Mangalia.

Fete sub 12 ani: Locul I: Flavia Ilie din Cernavodă, Locul II: Alexandra Zelca din Medgidia, Locul III: Larina Bucovală din Constanța.

Băieți sub 12 ani: Locul I: George Iacob din Techirghiol, Locul II: Cristian Țapurel din Medgidia, Locul III: Mihai Popa din Agigea.

Băieți sub 14 ani: Locul I: Andrei Luca din Constanța, Locul II: Cosmin Bârligea - Constanța și Locul III: Radu Arias din Constanța.

Ziua Mării Negre, și la Palatul Copiilor Constanța

Și copiii de la Palatul Copiilor Constanța au marcat Ziua Internațională a Mării Negre. Activitățile pregătite de aceștia au făcut parte dintr-o serie de acțiuni care s-au desfășurat în paralel la instituțiile similare din Sighișoara, Pașcani, București și Baia Mare, în cadrul proiectului educațional regional ”Bune practici pentru dezvoltarea durabilă nonformală”. Fie că au făcut prezentări, au expus desene sau fotografii cu tema ”La malul Mării Negre”, elevii au încercat să sublinieze importanța păstrării unui mediu curat. Sâmbătă, cadrele didactice din cele cinci instituții partenere s-au întâlnit la Palatul Copiilor, pentru a împărtăși proiecte educative de succes derulate în instituțiile de învățământ. ”Este un proiect pe teme ecologice, între instituții din regiuni diferite ale țării. Sunt de datoria noastră a-i învăța și a-i responsabiliza pe cei mici să păstreze ce au primit moștenire”, a spus directorul adjunct al Palatului Copiilor Constanța, Roxana Mitan. Inițiatorii își doresc să extindă acest proiect la nivel național, pentru a implica elevi și profesori din toată țara care să participe la activitățile educaționale nonformale.



12