Au făcut 500.000 de euro păcălind oamenii prin metoda „Pomana“!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dosar de amploare

Au făcut 500.000 de euro păcălind oamenii prin metoda „Pomana“!

Eveniment 14 Decembrie 2016 / 13:44 3044 accesări

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au finalizat o amplă investigație ce a vizat anihilarea unei rețele de hoți. Indivizii, care au fost trimiși miercuri în judecată, acționau prin metoda "Pomana". Autoritățile spun că cei 32 de suspecți, dintre care 26 sunt arestați preventiv și alți șase sunt căutați la ora actuală, au comis nu mai puțin de 68 de tâlhării și furturi din locuințe, în București și în județele Constanța, Galați, Vrancea, Giurgiu, Gorj, Vâlcea, Olt, Călărași, Argeș, Prahova, Mehedinți și Cluj. Prejudiciul estimat se ridică la suma de 500.000 de euro! Modul de operare era simplu și viza persoanele vârstnice, extrem de vulnerabile. Anchetatorii spun că autorii băteau la ușile păgubiților, ținând în mâini o tavă pe care așezau mâncare și o bancnotă de 500 de lei. "Aceștia le spuneau oamenilor că au venit să împartă pentru o rudă decedată produse alimentare, dar și bani. În prealabil se uitau pe lista cu întreținerea și, pentru a avea mai multă credibilitate, le ziceau victimelor că i-a trimis doamna X, de la etajul trei. După ce erau lăsați să intre în casă, le explicau bătrânilor că vor să le dea 200 de lei și îi rugau să le schimbe cei 500 de lei aflați pe tavă. Îi urmărea pe păgubiți și aflau astfel unde își țineau aceștia economiile. După ce victimele se întorceau în încăperea în care suspecții se aflau, unul dintre ei crea o diversiune. De cele mai multe ori îi ruga pe păgubiți să spună de trei ori o rugăciune. În acest timp, complicele său se furișa către locul în care se găseau banii și îi sustrăgea", a explicat procurorul Teodor Niță, cel care a instrumentat dosarul.

ACTE DE VIOLENȚĂ

Oamenii legii spun că indivizii nu ezitau să recurgă la acte de violență atunci când victimele realizau ce se întâmplă și încercau să-i oprească. "În trei dintre cazuri, suspecții i-au agresat pe bătrâni pentru a putea fugi cu banii acestora. Patru dintre furturi au fost săvârșite în județul Constanța. Până la acest moment am probat 68 de fapte, dar numărul lor ar putea fi mai mare. Suspecții nu plecau din locuințele victimelor doar cu bani. Aceștia au mai sustras bijuterii din aur și alte bunuri de valoare pe care ulterior le-au vândut. Nu acționau la întâmplare. Se documentau, culegeau informații despre zona în care intenționau să dea o nouă lovitură, își schimbau în permanență telefoanele, mașinile și se aflau în mișcare, deplasându-se din județ în județ. Rețeaua era foarte bine organizată și avea un lider care coordona totul. În general, în casele victimelor erau trimise două persoane, fie două femei, fie un bărbat și o femeie", a mai declarat procurorul Teodor Niță.

Anchetatorii spun că 14 dintre membrii grupului au antecedente penale. Oamenii legii au efectuat, în lunile septembrie și decembrie, 28 de percheziții în această speță. În dosarul care a ajuns pe rolul Tribunalului Constanța s-a dispus punerea sechestrului pe 11 imobile (case și apartamente), nouă autoturisme și 17 conturi bancare.



12