Au fost identificate genele responsabile cu inteligenţa umană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Au fost identificate genele responsabile cu inteligenţa umană

Ştiință 23 Decembrie 2015 / 17:07 1360 accesări

Pentru prima dată în istorie, oamenii de ştiinţă au identificat două grupuri de gene care sunt legate de inteligenţa umană, informează Science Alert. Cele două grupuri de gene, numite M1 şi M3, sunt reţele alcătuite din sute de gene individuale, despre care se crede că influenţează funcţiile cognitive, inclusiv memoria, atenţia, viteza de procesare şi raţionamentul. Cercetătorii care au identificat M1 şi M3 spun că aceste grupuri sunt probabil sub controlul altor switch-uri de reglementare, care controlează modul în care funcţionează reţelele neuronale. Dacă ipoteza este corectă şi oamenii de ştiinţă pot găsi într-adevăr aceste switch-uri, s-ar putea identifica modalitatea de a manipula inteligenţa noastră genetică şi de a stimula toate capacităţile cognitive, relatează Live Science. ”Ştiam că genetica joacă un rol major în inteligenţă, dar până în prezent nu se ştia care gene sunt relevante”, a declarat neurologul Michael Johnson din cadrul Imperial College din Londra, în Marea Britanie. ”Această cercetare evidenţiază unele dintre genele implicate în inteligenţa umană şi modul în care interacţionează unele cu altele”, a concluzionat cercetătorul.

Cercetătorii au realizat descoperirea prin examinarea creierului unor pacienţi care au fost supuşi unor tratamente pentru epilepsie. Ei au analizat mii de neuroni din creier şi au combinat rezultatele cu două seturi de date: informaţii genetice de la persoane sănătoase care au efectuat teste de IQ şi de la persoanele cu tulburări neurologice şi dizabilităţi intelectuale. După compararea rezultatelor, cercetătorii au descoperit că unele gene care influenţează inteligenţa umană la persoanele sănătoase pot provoca probleme neurologice semnificative în cazul în care suferă mutaţii. ”Trăsăturile precum inteligenţa sunt guvernate de grupuri mari de gene care lucrează împreună, ca o echipă de fotbal formată din jucători în poziţii diferite. Am folosit analiza de calculator pentru a identifica neuronii din creierul uman care lucrează împreună, pentru a influenţa capacitatea noastră cognitivă de a produce noi amintiri sau de a lua decizii raţionale, atunci când se confruntă cu o mulţime de informaţii complexe. Am constatat că unele dintre aceste gene se suprapun cu cele care provoacă în copilărie epilepsie sau dizabilitate intelectuală”, a spus Johnson.

Studiul a fost publicat în ”Nature Neuroscience” şi se află într-un stadiu incipient, dar autorii cred că analiza lor ar putea avea un impact semnificativ nu doar pentru modul în care înţelegem şi trăim bolile cerebrale, dar şi pentru modificarea capitalului intelectual în sine.

Citește și:

Testări pentru persoanele supradotate din Constanța

Care sunt prioritățile în domeniul inovării pentru regiunea Mării Negre

Copiii supradotați au dreptul la școli de excelență. Statul tace mâlc!

Concursul National Geographic România, între amatorism și banalitate

”Seră inteligentă” pentru salvarea comunităților defavorizate! Proiect gândit de 4 copii!

Taguri articol


12