Primele zece corpuri ale victimelor catastrofei aeriene care a avut loc sâmbătă, în Egipt, au fost identificate de membri ai familiilor, au anunţat, marţi, oficiali ruşi. Aleksei Smirnov, de la Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că 140 de trupuri şi peste 100 de bucăţi de trupuri au fost aduse la Sankt Petersburg cu două avioane, luni şi marţi, şi că un al treilea avion urma să aducă alte rămăşiţe, marţi.
Airbusul A321-200 al companiei Kogalimavia - redenumită ulterior Metrojet - care efectua zborul KGL9268 de la Sharm el-Sheikh la Sankt Petersburg s-a prăbuşit în peninsula Sinai, iar toate cele 224 de persoane de la bord au murit. Cei mai mulţi dintre pasageri erau turişti şi se întorceau acasă din concediu. Informaţii şi teorii confuze au apărut, luni, cu privire la ceea ce ar fi putut să producă această catastrofă. Unii experţi în domeniul aviaţiei au evocat posibilitatea ca avionul să fi fost doborât după detonarea unei bombe la bord. Metrojet a negat vehement că drama ar fi putut să fie cauzată de o defecţiune a echipamentelor sau de o eroare de pilotaj.
Un satelit american cu infraroşu a detectat ceea ce pare a fi o explozie la bordul avionului rusesc prăbuşit sâmbătă, provocată de o bombă sau de combustibilul din rezervor, au declarat, luni seara, oficiali americani din domeniul apărării, citaţi de NBC News. Deşi au apărut speculaţii că aeronava ar fi fost doborâtă de o rachetă, oficialii americani precizează că imaginile din satelit nu susţin această teorie. Între timp, ambasada SUA în Egipt a solicitat personalului, ca măsură de precauţie, să nu călătorească nicăieri în peninsula Sinai, până la prezentarea rezultatului anchetei. Preşedintele egiptean, Abdel-Fattah el-Sisi, a insistat marţi că situaţia în domeniul securităţii în peninsula Sinai este sub control total. El a respins revendicarea doborârii avionului de către gruparea Statul Islamic (SI), catalogând-o drept propagandă vizând să afecteze imaginea ţării. Într-un interviu publicat marţi de BBC, el-Sisi reafirmă că, în opinia sa, cauza dramei urmează a fi aflată peste mai multe luni şi a cerut ca până atunci să nu se speculeze pe această temă.
Militanţi din cadrul SI au afirmat în ziua prăbuşirii avionului rusesc că ei l-au doborât, pentru a răzbuna moartea celor ucişi de Moscova în campania aeriană prin care-l susţine pe preşedintele sirian, Bashar al-Assad. Însă gruparea nu a oferit nicio probă în sprijinul revendicării. De asemenea, militanţii din Sinai nu au doborât, până în prezent, vreun avion comercial sau militar.
Citește și:
Un satelit a detectat o explozie la bordul avionului rusesc prăbușit în Egipt
Avionul prăbușit în Egipt nu a fost lovit din exterior
Un avion rusesc s-a prăbușit în Egipt: 224 de morți
Perimetru de căutare extins în cazul avionului prăbușit în Egipt
Airbus 300 prăbuşit la aterizare, în Somalia
Cel puţin şase morţi după ce un avion militar s-a prăbuşit în Egipt