Un grup de experţi constituţionalişti a început de luni discuţiile privind elaborarea unui proiect de lege de modificare a Constituţiei, care să fie prezentat Parlamentului luna viitoare, urmând să facă obiectul unui referendum având ca obiectiv simplificarea alegerii şefului statului. Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au anunţat iniţierea unui referendum constituţional cu privire la simplificarea procedurii de alegere a preşedintelui, care ar urma să fie organizat nu mai târziu de luna aprilie. Cele trei partide din alianţa de guvernare consideră că doar în acest fel va putea fi depăşit impasul politic din cauza căruia Parlamentul nu poate alege un şef de stat de mai bine de doi ani şi jumătate, ceea ce menţine R. Moldova într-o permanentă criză politică şi a generat deja două scrutine anticipate în această perioadă. Preşedintele este ales în prezent de Legislativ cu votul a minim trei cincimi din deputaţi (61 de voturi), majoritate pe care coaliţia proeuropeană nu o deţine. Din anul 2000, de când şeful statului a început să fie ales de Parlament, au fost nouă încercări de alegere a preşedintelui, dintre care numai două au reuşit, în 2001 şi în 2005, graţie faptului că Partidul Comuniştilor guverna de unul singur.
Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, a pledat mereu pentru soluţia modificării Constituţiei ca unică soluţie de depăşire a crizei constituţionale, iar în perioada în care a fost preşedinte interimar a creat chiar o comisie de experţi constituţionalişti care au elaborat un proiect al noii Legi Supreme. Proiectul nu a fost acceptat atunci de celelalte două componente ale coaliţiei de guvernare, Partidul Democrat al lui Marian Lupu şi Partidul Liberal-Democrat al premierului Vlad Filat. În toamna anului 2010 în R. Moldova a mai avut loc un referendum în cadrul căreia cetăţenii au fost întrebaţi dacă sunt de acord ca preşedintele să fie ales nu de către Parlament, ci prin vot direct de către popor. Atunci, scrutinul a fost boicotat de opoziţia comunistă şi a acumulat o prezenţă sub o treime dintre alegători, motiv pentru care a fost invalidat.
Pentru referendumul constituţional din aprilie, partidele din alianţa de guvernare intenţionează să elimine pragul de participare de o treime din alegători necesar validării. Membrii coaliţiei de guvernare susţin că vor merge în toate localităţile din ţară pentru a le explica oamenilor cât de necesare sunt aceste modificări în Legea Supremă şi ce urmează mai departe. Partidul Comuniștilor încă nu a reacţionat oficial la decizia coaliţiei de guvernare de a organiza un referendum. Totuşi, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă s-ar putea să organizeze proteste.