Au început disponibilizările la Agroexport

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Au început disponibilizările la Agroexport

Social 10 Octombrie 2006 / 00:00 700 accesări

12 dintre salariaţii operatorului portuar „Agroexport” au primit la sfîrşitul săptămînii trecute deciziile de disponibilizare. Aceasta este prima serie de angajaţi, din cei 128 care mai sînt, care vor primi plăţile compensatorii. Potrivit liderului de sindicat, Gheorghe Ifrim, şi al unuia dintre directorii constănţeni ai societăţii, Mihai Dinu, la şedinţa Consiliului de Administraţie (CA) din data de 22 septembrie, şedinţă de la care au lipsit doi membri – Triţă Făniţă şi Viorel Munteanu, s-au stabilit criteriile privind disponibilizarea a 10% din salariaţi, aşa cum s-a hotărît la ultima întîlnire a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA). „Dintre cei 145 de salariaţi care erau la începutul verii au mai rămas 128, restul fie şi-au semnat demisiile, au plecat cu acordul părţilor sau au fost concediaţi”, a spus fostul director general general adjunct al Agroxport, Mihai Dinu. Acesta a adăugat că, potrivit contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, la identificarea salariaţilor care au fost disponibilizaţi s-a ţinut cont în principal de situaţia socială a acestora. „De obicei, angajaţii cu probleme sociale sînt menţinuţi în funcţie, însă pentru că societatea noastră nu mai are nicio şansă de redresare, am început seria disponibilizărilor”, a precizat Dinu.

Liderul de sindicat a explicat că printre cele 12 persoane disponibilizate sînt şi patru femei. „Au primit decizie patru femei şi opt bărbaţi care ocupau posturi de macaragii, silozari, mecani, electricieni şi un conducător auto. Aceştia vor primi cîte şase sau opt salarii compensatorii, unul singur beneficiind de 12 salarii la valoarea celui mediu pe unitate care, la nivelul brut, atinge suma de zece milioane lei vechi. „Pentru plata compensatorie este nevoie de aprox. un miliard lei vechi. Încă nu s-au identificat resursele pentru plata acestora şi nici modul de plată. Vrem însă să propunem plata eşalonată, în trei sau patru rate”, a spus Dinu. Acesta a adăugat că la începutul lunii noiembrie, cînd se va reuni AGA, se va încerca introducerea pe ordinea de zi problema concedierii colective. „Vom încerca să supunem dezbaterilor aprobarea unei disponibilizări colective de pînă la 90% a salariaţilor”, a spus Dinu.

Societatea „Agroexport”, care ani la rînd a administrat şi exploatat cele trei silozuri unice în Portul Constanţa, a intrat într-un declin financiar şi nu mai reuşeşte să-şi recapete echilibrul. Muncitorii cei mai în vîrstă îşi amintesc de perioada în care silozurile erau adevărate furnicare şi cînd în familiile lor meseria de silozar se învăţa din tată în fiu. Dacă în urmă cu un an societatea „Agroexport” avea în patrimoniu, pe lîngă cele trei silozuri, estacada, zeci de utilaje, clădiri administrative, magazii, astăzi aceasta mai deţine o macara, estacada, o clădire în dana 33, două magazii de tablă, un cîntar auto şi unul CF.

Taguri articol


12