Secretarul Consiliului Suprem pentru Securitate Naţională din Iran, Ali Larijani, a declarat că, în opinia sa, situaţia celor 15 militari britanici reţinuti de Teheran poate fi rezolvată fără proces. Acesta a adăugat că ar trebui înfiinţată o delegaţie care să clarifice dacă militarii au pătruns în apele iraniene. Afirmaţiile sale au reprezentat un răspuns la oferta autorităţilor de la Londra de a trimite la Teheran o echipă de experţi, pentru soluţionarea crizei. Marţi, Ali Larijani a şi anunţat că cele două părţi au demarat discuţii diplomatice pentru soluţionarea crizei. Potrivit unei surse diplomatice, oficialii britanici au decis ca echipa de negociatori din cadrul Marinei Militare să nu negocieze eliberarea militarilor, ci să se concentreze mai degrabă asupra viitorului decît asupra incidentului din 23 martie. Demnitarii britanici au declarat că negocierile vor duce, în cel mai fericit caz, la îmbunătăţirea relaţiilor actuale, dar nu vor include recunoaşterea că patrula britanică ar fi pătruns neautorizat în apele teritoriale iraniene.
Marea Britanie ar fi cerut sprijinul aliaţilor Iranului, în încercarea de a obţine eliberarea militarilor capturaţi. Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, ar fi intervenit pe lîngă Teheran, discutînd subiectul cu ministrul iranian al Afacerilor Externe, Manuchehr Mottaki, la summit-ul arab de la Riyad, miercurea trecută. Aceasta intervenţie, efectuată la apelul direct adresat Siriei de către Nigel Sheinwald, consilierul de politică externă al premierului Tony Blair, ar fi avut loc cu puţin timp înainte ca şeful diplomaţiei iraniene să declare că singura femeie dintre cei 15, Faye Turney, va fi eliberată.
O tentativă eşuată a forţelor americane de a răpi doi ofiţeri de securitate iranieni, aflaţi într-o vizită oficială în nordul Irakului, a fost punctul de plecare al crizei ce a condus, după zece săptămîni, la reţinerea celor 15 militari britanici în Iran, afirmă publicaţia "The Independent", în ediţia online de marţi. În dimineaţa zilei de 11 ianuarie, forţele americane au lansat un raid asupra unui birou de legătură iranian din oraşul Erbil, situat în Kurdistanul irakian, capturînd cinci oficiali cu rang mediu, acuzaţi de SUA că acţionează ca agenţi de informaţii. Atacul avea însă, în realitate, un obiectiv mult mai ambiţios, capturarea a doi oficiali cu rang înalt din serviciile de securitate iraniene, Mohammed Jafari, director adjunct al Consiliului Naţional de Securitate iranian şi generalul Minojahar Frouzanda, directorul Serviciului de Informaţii al Gărzilor Revoluţionare iraniene. Cei doi se aflau în Kurdistan într-o vizită oficială, în cursul căreia s-au întîlnit cu preşedintele irakian, Jalal Talabani şi cu Massud Barzani, preşedintele Guvernului regional din Kurdistan. Operaţiunea a fost lansată fără informarea autorităţilor kurde. Raidul eşuat al forţelor americane a provocat o escaladare periculoasă a confruntării dintre SUA şi Iran, care a dus în cele din urmă la capturarea celor 15 militari britanici, consideraţi o ţintă mai vulnerabilă decît militarii americani.
Poate că nu este o coincidenţă nici faptul că ieri a fost eliberat Jalal Sharafi, secretar în cadrul ambasadei Iranului la Bagdad, răpit la începutul lunii februarie în Irak. Adjunctul secretarului ambasadei Iranului la Bagdad va reveni în Iran. Acesta fusese răpit la 4 februarie, într-un cartier din Bagdad, de persoane ce purtau uniforme ale armatei irakiene.