13 apropiaţi ai regimului din Siria condus de Bashar al-Assad nu mai au voie să intre în UE, începând de ieri, iar activele lor bancare din UE, în cazul identificării, vor fi îngheţate. Primele patru nume de pe lista oficialilor sirieni care au restricţii de călătorie în UE sunt Maher al-Assad, Hafez Makhlouf, Rami Makhlouf şi Ali Mamlouk. Maher al-Assad, de 43 de ani, fratele mai mic al liderului sirian şi comandant al unei divizii militare de elită, este considerat principalul supraveghetor al violenţelor contra demonstranţilor. Se spune despre el că este instabil psihic şi că în timpul unei dispute verbale din anul 1999 l-a împuşcat în abdomen pe generalul Assef Shawqat. Rami Makhlouf, de 41 de ani, este un miliardar sirian, văr al preşedintelui Bashar al-Assad, fiind singurul de pe listă care nu are nicio legătură oficială cu serviciile de informaţii siriene, însă el susţine financiar regimul de la Damasc care tolerează violenţa. Ali Mamlouk, de 65 de ani, nu are legături de rudenie cu familia Assad, dar este considerat principalul personaj al serviciilor secrete siriene, cel care la finalul anului trecut a organizat reuniuni la nivel înalt la Londra şi Paris, pentru a lansa programe de pregătire pentru ofiţerii de securitate sirieni. În februarie 2010, el s-a oferit să ajute SUA în urmărirea de terorişti, în schimbul unor echipamente pentru aviaţia militară siriană şi al unei reduceri masive de preţ pentru un iaht destinat liderului sirian. Hafez Makhlouf, numărul 2 în serviciile de informaţii siriene, este coordonatorul acţiunilor de reprimare a protestelor din Damasc şi un apropiat al lui Maher al-Assad. Pe lista oficialilor sirieni cu restricţii de călătorie în UE se mai află doi membri ai familiei al-Assad, ministrul de Interne, mai mulţi responsabili în serviciile de informaţii siriene şi comandanţi ai acestor servicii la nivel local, printre care Rustum Ghazali, care conducea filiala din Beirut a serviciilor de informaţii siriene, în perioada asasinării liderului libanez Rafiq Hariri, în anul 2005. Sancţiunile UE contra Siriei mai includ un embargo privind armele şi o interdicţie asupra vânzării de echipament ce poate fi folosit în reprimarea protestelor interne. Germania şi Italia au fost printre cei mai activi exportatori de arme în 2009, dar valoarea totală a vânzărilor către Siria nu a depăşit 4 milioane de euro.
Soţia preşedintelui sirian s-ar fi refugiat în Marea Britanie, în condiţiile în care tensiunile escaladează în ţara sa, relatează ”Daily Mail”. Asma Assad, în vârstă de 35 de ani, locuieşte într-o casă luxoasă în Londra, împreună cu cei trei copii. Ea se întreţine din cele 40 de miliarde de lire sterline pe care preşedintele Bashar al-Assad le-ar fi transferat de mult în străinătate. Soţia preşedintelui nu a mai fost văzută în public de la declanşarea violenţelor în Siria, soldate cu sute de morţi. Organizaţii arabe au spus, luni noapte, că Asma, la un moment dat numită Trandafirul Deşertului, de către publicaţia ”Vogue”, s-ar afla la Londra, de trei săptămâni. O sursă diplomatică arabă a declarat că Asma, care are şi cetăţenie siriană şi cetăţenie britanică, a fost avertizată să plece din Siria, cât mai repede. Evacuarea sa a avut loc în secret, dar acum este în siguranţă, alături de copiii ei.
Forţele de securitate siriene foloseau luni, în cel puţin două oraşe din ţară, Banias şi Daraa, stadioanele de fotbal ca pe închisori, după raiduri vizând case din localităţi şi după arestarea a sute de persoane, au anunţat organizaţiile pentru drepturile omului. Forţele de securitate au forţat intrarea în case şi au reţinut persoane şi în suburbia Damascului, Modermiyah, unde luni s-au auzit focuri de armă. Iar la Homs, un medic a spus că tancuri au fost desfăşurate, iar puncte de control au fost instalate la intrarea în fiecare suburbie. Poliţia secretă sprijină forţele de securitate şi verifică pe toată lumea. Prezenţa forţelor de ordine este atât de masivă încât oamenilor le este frică să protesteze. Un martor din Homs a declarat pentru CNN că ştie că mai multe persoane şi-au pierdut viaţa în manifestaţiile de vineri, dar nu pot fi îngropate, pentru că forţele de securitate nu permit înmormântările, de teamă că se vor transforma în proteste. De asemenea, mai multe clădiri publice, inclusiv două centre medicale şi o şcoală, au fost transformate în centre de comandă şi control pentru forţele de securitate siriene şi armată. Zeci de persoane au dispărut, iar familiile lor cred că au fost arestate arbitrar.
O echipă de evaluare a ONU ce urma să intre în Siria a fost oprită, deşi anterior primise autorizaţie din partea autorităţilor. Misiunea urma să viziteze oraşul Daraa, locul unde au izbucnit revolte antiguvernamentale. Autorităţile susţin că forţe străine care conspiră, islamişti şi grupări teroriste se află în spatele săptămânilor de proteste şi violenţe din Siria. Organizaţiile pentru drepturile omului spun că peste 600 de persoane au fost ucise şi 8.000 închise sau date dispărute în urma protestelor ce au izbucnit în martie. Grupările de opoziţie vorbesc de peste 700 de morţi.