Au învăţat să fie “Out of The Box” la prima conferinţă Tedx Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ieşiţi din tipare pentru a avea succes şi a fi fericiţi!

Au învăţat să fie “Out of The Box” la prima conferinţă Tedx Constanţa

• Temă de gândire pentru constănţeni
Eveniment 24 Noiembrie 2014 / 00:00 967 accesări

De câte ori nu aţi auzit îndemnurile: “Fii creativ!”, “Depăşeşte-ţi limitele!”? Conceptul “Think Outside The Box” sau “A gândi în afara cutiei” este din ce în ce mai folosit în tot mai multe domenii, dar cât de facil este acest lucru atunci când trăieşti toată viaţa înconjurat de norme? Cu acest gând au pornit în minte şi cei care au pus pe roate prima conferinţă Tedx de la Constanţa, care au considerat că “Out of The Box” este cea mai potrivită temă de discuţie. “Am considerat că oraşul Constanţa are nevoie să înţeleagă acest concept şi, mai mult, trebuie să şi aplicăm în viaţa noastră unele schimbări. Trebuie să înţelegem că şi noi putem face lucrurile altfel, putem să creionăm o carieră şi o viaţă aşa cum ne dorim, nu aşa cum ne sunt descrise de factori externi nouă”, a explicat producătorul evenimentului Tedx Constanţa, Cornel Marcu. Astfel, sâmbătă, 22 noiembrie, toţi cei interesaţi de subiect au fost aşteptaţi la Teatrul de Operă şi Balet “Oleg Danovski” din Constanţa să asculte discursurile despre cutii şi depăşirea limitelor, susţinute de actori, traineri, jurnalişti, sportivi, economişti, manageri, artişti şi profesori. “Frumuseţea este dată de faptul că cei 14 invitaţi care le vorbesc publicului despre conceptul “Out of The Box” explică şi ce înţelegem prin această sintagmă. Din punctul nostru de vedere, să fii „out of the box“ înseamnă să iei decizii altfel decât ai făcut-o până acum, să trăieşti viaţa altfel decât până acum, să te bucuri de alte lucruri şi să îţi trăieşti viaţa la un alt nivel”, a explicat Marcu.

IEŞI DIN CUTIE DACĂ ÎŢI DOREŞTI SĂ FII FERICIT! Actriţa Mădălina Petrencu, fondatoare a Trupei de Teatru „Sufleţel“, a analizat într-un mod unic “Moda cutiilor sau jocuri pe marginea cutiei”. Ea a încercat să iasă din propria cutie în care a fost pusă încă de la naştere şi i-a îndemnat şi pe cei prezenţi să aibă curajul să părăsească zona de confort pentru a putea fi cu adevărat fericiţi. “Încă de la naştere suntem încadraţi în nişte tipare: cât cântăreşte, ce lungime are nou-născutul. Apoi ni se spune: „Nu-i frumos să faci asta! Răspunde frumos la întrebare! Stai cuminte!“. Ca mai târziu să ni se ceară să fim creativi şi să ieşim din tipare, să părăsim cutia care ne oferă siguranţă”, a spus actriţa. Ea a reuşit să iasă din cutia în care a fost aşezată de ceilalţi şi chiar să lase scutul creat de propria persoană pentru a se apăra de ceilalţi. “În viaţa asta am experimentat toate variantele. Şi, când am cărat după mine cutia dată de ceilalţi, am stat ascunsă sub scutul de protecţie pe care mi l-am creat. Dar parcă mi se pare că cea mai frumoasă formulă este aceasta, când sunt vulnerabilă în faţa tuturor. Cele mai frumoase momente din viaţa mea au fost atunci când am renunţat de tot la scut”, a spus Mădălina Petrencu.

REŢETA PENTRU A IEŞI DIN TIPARE ŞI A AVEA SUCCES: ŞANSA, PUTEREA SAU TENACITATEA DE A MERGE PE O CALE, UNEORI DE UNUL SINGUR, ŞI PERSEVERENŢA ÎN MUNCĂ Despre cum a reuşit să iasă din tipare şi să aibă succes a vorbit şi managerul unui hotel de pe litoral (hotelul Cherica), Ştefan Gogota. El a vorbit despre reţeta pentru a ieşi din tipare şi a avea succes: şansa, puterea sau tenacitatea de a merge pe o cale, uneori de unul singur, şi perseverenţa în muncă. “Am reuşit să am succes pe această nişă a hotelurilor mai mici, însă cu servicii personalizate şi mai bune pentru că am făcut totul pe dos şi exact invers decât se făceau lucrurile în hotelurile autohtone”, a spus Gogota. Cu regret, acesta a spus că societatea românească este încă prea tributară tiparelor, însă tinerii au reuşit prin muncă să arate că lucrurile pot merge şi altfel. “Uitaţi-vă câţi tineri din România reuşesc să aibă succes în diverse domenii, câţi au fost premiaţi în străinătate, câţi tineri au reuşit să dezvolte proiecte de tot felul. Ei sunt forţa care poate pune în mişcare lucrurile şi pot ajuta la dezvoltarea economiei şi a societăţii”, a spus managerul. Despre cutii şi conceptul “Out of The Box” le-au vorbit constănţenilor şi Andrei Păunescu (artist și profesor de jurnalism), Alice Năstase Buciuță (jurnalist la revista „Tango“), Beatrice Popa (scriitor și producător Neptun TV), Paul Florin Dicu (ultramaratonist, scafandru și speaker), Tudor Mușat (jurnalist Digi24, trainer), Cătălin Ionescu (trainer, consultant, geolog), Marian Stas (profesor, scriitor), Diana Giubernea (actriță), Florin Frăsineanu (economist), Diana Voicu (expert marketing, jurnalist, PR) și Diana Slav (blogger, omul din spatele proiectului Constanța Free Tour). La conferinţele Tedx Constanţa era anunţat şi secretarul de stat, fondatorul serviciului SMURD din România, medicul Raed Arafat, însă acesta nu a putut fi prezent. “Se spune “Ferească Dumnezeu să ai nevoie de SMURD, dar slavă Domnului că există!”. Medicul Raed Arafat nu ne va onora astăzi cu prezenţa, din păcate, din cauza tragicului eveniment petrecut vineri la Sibiu, cu elicopterul militar care s-a prăbuşit. Medicul a fost solicitat acolo, aşa că nu a mai putut ajunge la Constanţa”, a anunţat prezentatorul conferinţei Tedx Constanţa, Andrei Amza.

Ce este Tedx?

Conceptul Tedx a apărut în Statele Unite ale Americii în urmă cu peste 20 de ani şi propune o serie de discursuri care abordează cele mai inovative idei de pe planetă. Tedx este o suită de discursuri scurte, pregătite cu atenţie, demonstraţii şi performanţe ce concentrează o idee pentru a promova învăţarea, inspiraţia şi curiozitatea care să poată produce schimbare în rândul societăţii. “Tedx înseamnă evenimente organizate independent sub licenţa Ted. Cei prezenţi pe scenă sunt provocaţi să vorbească timp de 18 minute pe o temă dată de organizatori. În România, conceptul este deja cunoscut la Iaşi, Bucureşti, Cluj, unde s-au desfăşurat deja mai multe ediţii şi este bine primit de public”, a spus producătorul evenimentului. La Constanţa, evenimentul a fost organizat de o echipă de voluntari care şi-a dorit ca aceste conferinţe să se desfăşoare şi în oraşul de la malul mării. “Cred că suntem un vector al schimbării, al implicării şi al participării active în mediul constănţean şi cred că trebuie să avem acces la idei îndrăzneţe despre inovaţia în educaţie, în tehnologie, în cultură şi în arte”, a spus Raluca, unul dintre voluntarii care s-au implicat în buna organizare a conferinţei.



12