Au mai rămas șapte zile de festival, la Teatrul „Oleg Danovski”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Până pe 29 noiembrie

Au mai rămas șapte zile de festival, la Teatrul „Oleg Danovski”

Cultură 14 Noiembrie 2016 / 17:13 3667 accesări
Cu Nabucco, publicul meloman se va (re)întâlni sâmbăta aceasta, de la ora 18.30

Cu Nabucco, publicul meloman se va (re)întâlni sâmbăta aceasta, de la ora 18.30

Clipele de frumusețe trec repede, ca un fum, dar rămâne în suflet amintirea lor. În memoria melomanilor și a iubitorilor de dans clasic vor rămâne și cele opt seri de poveste din programul celei de-a 42-a ediții a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului. Însă... mai urmează alte șapte seri de poveste pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, pe care ar fi bine să nu le ratați.

JAZZ CU OZANA BARABANCEA ȘI INVITAȚII EI

Miercuri, 16 noiembrie, de la ora 18.30, Ozana Barabancea și cei mai buni muzicieni de jazz din România (Puiu Pascu - pian, Virgil Popescu - bass, Titi Herescu - percuţie, Dan Nicolau - trompetă și Andra Covalev - voce) vor susține un concert extraordinar.

„NABUCCO”

Sâmbătă, 19 noiembrie, tot de la ora 18.30, pe scena tomitană va urca nesăbuitul rege al Babilonului, Nabucodonosor, care va împrumuta glasul baritonului constănțean Ionuț Pascu, stabilit de ani buni în Capitală. Spectacolul, sub conducerea muzicală a maestrului italian Vittorio Parisi, îi va mai aduce pe aceeași scenă pe: soprana olandeză Gabrielle Mouhlen și artiștii lirici Doru Iftene, Orest Pâslariu din București, Lucia Mihalache, Liviu Indricău din Capitală, Constantin Acsinte și Mihaela Ionescu.

„CÂNTECE DE IUBIRE”

Duminică, în cea de-a 20-a zi a lui Brumar, de la aceeași oră, pe scena tomitană, se vor... șopti „Cântece de iubire”. Fiicele regretatului bariton Dan Iordăchescu: soprana Irina Iordăchescu și mezzosoprana Cristina Iordăchescu Iordache, împreună cu tenorul Mario Vasiliu și chitaristul Bogdan Mihăilescu, vor prezenta o colecţie cu cele mai frumoase şi emoţionante melodii de dragoste din toate timpurile.

„LA PARIS, MONȘER!”

Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului va continua pe 22 noiembrie, de la ora 18.30, cu o fantezie muzicală cu parfum interbelic, care va aduce pe scenă personaje ale Bucureştiului şi Parisului de odinioară: „La Paris, monșer!”. Spectacolul realizat de Asociația SmartArt, în viziunea regizorală a lui Alin Mânzat, îi va avea ca protagoniști pe: Mădălina Constantin, Anfisa Fugaru, Ligia Necula, Florentina Picuș, Marius Nine, Adrian Strezea, cvartetul Emozione și pianistul Alexandru Burcă.

MAESTRUL GHEORGHE STANCIU: 40 DE ANI DE ACTIVITATE DIRIJORALĂ

Pe 25 noiembrie, tot de la ora 18.30, maestrul Gheorghe Stanciu, premiat în 2015 pentru întreaga activitate la Gala Operelor Naționale, va fi celebrat printr-un spectacol de gală, la împlinirea a 40 de ani de activitate dirijorală. Alături de sărbătoritul serii vor fi corul și orchestra Teatrului „Oleg Danovski” și soliştii: Carmen Gurban - Cluj, Nicoleta Ardelean, Kamen Chanev - Bulgaria, Daniel Pop - Bucureşti, Daniela Vlădescu - Bucureşti, Elena Rotari, Stela Sîrbu, Lucia Mihalache, Laura Eftimie, Smaranda Drăghici, Răzvan Săraru și Doru Iftene.

„O NOAPTE LA VENEȚIA”

Într-o zi de sâmbătă, pe 26 noiembrie, începând cu ora 18.30, iubitorii operetei vor petrece... „O noapte la Veneția”, pe acordurile muzicii lui Johann Strauss-fiul și sub bagheta maestrului Gheorghe Stanciu. Soliștii serii vor fi: Laura Eftimie, Smaranda Drăghici, Lucia Mihalache, Răzvan Săraru, Doru Iftene, Stefan Popov din Bucureşti, Constantin Acsinte, Laurențiu Severin, Adrian Bădilă, Bogdan Ocheşel, Robert Safta și Iulian Bratu.

FINAL DE FESTIVAL, SUB SEMNUL LUI ENESCU

Cea de-a 42-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului, care a debutat pe 29 octombrie cu premiera operei verdiene „Forța destinului”, în regia lui Alice Barb, se va încheia în cea de-a 29-a zi a lui Brumar cu un omagiu adus lui George Enescu, de la a cărui naștere se împlinesc, anul acesta, 135 de ani. În prima parte a serii de 29 noiembrie va fi prezentat concertul-conferință „Oedip pe înţelesul tuturor”, susținut de baritonul bucureștean Ștefan Ignat și invitatele sale, soprana Renata Vari și pianista Liliana Mareș, urmat, în partea a doua a serii, de baletul „Enesciana”, în regia și coregrafia lui Horațiu Cherecheș.

Despre concertul-conferință „Oedip pe înţelesul tuturor”, baritonul bucureștean Ștefan Ignat spune: „Mi-a venit această idee de a prezenta Oedipul în limba română observând că interacțiunea personajului principal cu auditoriul din țara noastră este mai bună atunci când se înțelege acțiunea dramatică a lucrării. Prezentarea prin prisma melosului popular face să ne putem apropia mai mult de singura lucrare-tragedie lirică a marelui nostru compozitor. Îmi doresc ca Oedip să fie înțeles prin elementele din interior folosite de compozitor - doine, balade, dansuri populare - și nu prin complexitatea partiturii muzicale - armonii complexe și linii melodice de mare anvergură. Voi cita pe marele compozitor, care spunea că: „Muzica unei opere este întocmai ca un giuvaer. Piatra prețioasă o constituie acțiunea, conflictul dramatic. Muzica este accesoriul esențial, iar drama este principalul element. Călăuzit de acest principiu am scris Oedip”. Potrivit concepției enesciene, muzica nu povestește despre acțiuni și nu se mărginește comunicarea ei, ci o dezvăluie în mișcare, în dezvoltare. În muzică își găsește expresia însuși procesul acțiunii, în toate fazele și multiplele sale direcții. Ea asigură intensitatea expresiei... Într-un cuvânt, muzica este oglinda activă a tot ce se petrece în scenă, ca atare partitura nu va fi sclava libretului. Proiectul se adresează celor ce vor se înteleagă muzica lui George Enescu prin melosul popular și Mitul lui Oedip”.

Citește și:

O lună de poveste la Teatrul „Oleg Danovski“!

Miracolul cultural de la Constanța continuă!

Un nou concert pop-rock simfonic marca Ionuț Pascu, la Teatrul „Oleg Danovski“

O lună de poveste la Teatrul „Oleg Danovski“!

Muzica bună se ascultă după... furtună

Radu Ciorei: „Intenția mea era să rămân la Constanța doar cinci - zece ani, dar...“

Maestrul Radu Ciorei a aniversat 40 de ani de carieră dirijorală

Concert aniversar Radu Ciorei, la Teatrul „Oleg Danovski”

O lună de poveste la Teatrul „Oleg Danovski“!

Cinci întâlniri muzical-coregrafice într-o săptămână

Duminică de poveste alături de „Crăiasa zăpezii”, la Festival

„Forța destinului”, debut festivalier de zile mari



12