Au şi americanii Stonehenge-ul lor! A fost însă greşit interpretat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Au şi americanii Stonehenge-ul lor! A fost însă greşit interpretat

Ştiință 05 Iulie 2018 / 17:23 1301 accesări

Memorialul Stonehenge de la Maryhill, din comitatul Klickitat (Washington), este un monument al eroismului şi al păcii. A fost primul monument ridicat în SUA în memoria soldaţilor şi marinarilor din comitatul Klickitat căzuţi la datorie în perioada Primului Război Mondial.

La 4 iulie 1918, de Ziua Independenţei, omul de afaceri Samuel Hill inaugura, alături de edilii vremii, piatra de altar şi o placă memorială pe care era scris: "În memoria soldaţilor şi marinarilor din Klickitat, care şi-au dat viaţa pentru apărarea ţării lor. Monumentul este ridicat cu speranţa ca faptele de vitejie şi eroismul acestora să trezească în oameni iubirea de libertate şi sentimentul de patriotism pe care doar moartea le poate stinge", potrivitwww.maryhillmuseum.org.

Samuel Hill a crezut, în mod eronat, că originalul Stonehenge, un monument neolitic aflat în Anglia, în comitatul Wiltshire, a fost construit pentru sacrificiului uman, potrivit columbiariverimages.com. Vizitând monumentul neolitic, el a fost foarte impresionat de acesta şi a concluzionat că există o paralelă între pierderea inutilă de vieţii omeneşti din perioada Primului Război Mondial şi sacrificiile săvârşite la vechiul Stonehenge. Astfel, a decis să construiască o replică a acestui monument pe colinele Columbiei, ca o reamintire a acelor jertfe şi a "incredibilei nebunii" a războiului.

Eclipsa totală de Soare, prevăzută pentru 8 iunie 1918, care putea fi văzută cel mai bine din vecinătatea oraşului Goldendale, Washington, a făcut ca unii dintre cei mai buni astronomi ai vremii să se afle în comitatul Klickitat. Profesorul şi astronomul William Wallace Campbell (n. 1862-m. 1938), director al Lick Observatory (1901-1930) de la Universitatea din California, a fost de acord să stabilească poziţia pietrei altarului. Memorialul Stonehenge este situat pe malul nordic al râului Columbia, pe locul vechiului oraş Maryhill, care a ars în totalitate câţiva ani mai târziu.

Îndrumat de specialişti în arheologie, astronomie şi inginerie, Hill a încercat să reproducă, într-un mod cât mai fidel, dimensiunea şi designul ruinei neolitice din Anglia. Iniţial s-a dorit folosirea pietrei locale, însă, când piatra s-a dovedit a avea o calitate necorespunzătoare, Hill a decis să utilizeze beton armat. Memorialul Stonehenge a fost finalizat la 30 mai 1929.

Samuel Hill, născut la 13 mai 1857, a influenţat substanţial dezvoltarea economică a regiunii Pacificului de Nord-Vest la începutul secolului al XX-lea. Printre proiectele sale se numără şi "Peace Arch", un monument ce marchează 100 de ani de pace între Statele Unite şi Canada, situat pe graniţa dintre Blaine, Washington, şi Surrey, British Columbia. El a avut o contribuţie majoră în realizarea Muzeului de Artă Maryhill. A murit la 26 februarie 1931. Corpul său a fost incinerat, iar cenuşa a fost pusă într-o criptă chiar sub Memorialul Stonehenge. Memorialul Stonehenge de la Maryhill, care în prezent include şi ale monumente dedicate soldaţilor din comitatul Klickitat ce au murit în Al Doilea Război Mondial, în Coreea şi în Vietnam, face parte din Muzeul de Artă Maryhill.

Taguri articol


12