Audiere publică privind protecţia minorilor în UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Audiere publică privind protecţia minorilor în UE

Monden 25 Martie 2010 / 00:00 295 accesări

Precedente periculoase Comisia pentru petiţii a Parlamentului European (PETI) s-a pronunţat, marţi, în favoarea închiderii petiţiei adresate de asociaţia italiană Amici dei Bambini, care se referea la moratoriul impus de România privind interzicerea adopţiilor internaţionale. Totuşi, pentru a răspunde preocupărilor petiţionarilor în legătură cu situaţia copiilor din România, Parlamentul European va organiza, în curând, o dezbatere privind protecţia minorilor în UE, se arată într-un comunicat din partea eurodeputatei franceze Pascale Gruny. Coordonatoare pe acest subiect a grupului parlamentar al popularilor europeni, PPE, Pascale Gruny a subliniat că UE nu are competenţa juridică pentru a se pronunţa asupra practicilor privind adopţiile din România. Aceasta a arătat că, în principiu, nu se poate cere României să permită reluarea adopţiilor internaţionale, în condiţiile în care în trecut s-au constatat practici abuzive, precum traficul de copii sau traficul de organe. Adopţiile internaţionale reprezintă un subiect foarte sensibil, deoarece se referă, înainte de orice, la viitorul copiilor. La nivelul ţărilor membre UE este nevoie de un cadru reglementat şi armonizat, pentru a se evita derivele şi practicile ilegale. În primul rând trebuie redusă insecuritatea juridică, ce face ca procedurile să fie foarte lungi şi aleatorii.

O nouă şansă Adopţia poate reprezenta o nouă şansă pentru un copil abandonat. Riscurile ca acesta să trăiască într-o comunitate săracă sau fără căldura unui cămin atârnă foarte greu asupra societăţii. De exemplu, unul din şase copii din comunităţile sărace suferă de tuberculoză, potrivit raportului ”Cunoştinţele, atitudinile şi practicile copiilor şi tinerilor străzii privind tuberculoza”, citat de Organizaţia Salvaţi Copiii. Din 378 de copii şi tineri din comunităţi sărace, aproape unul din şase suferă de tuberculoză. Comparativ cu evaluarea iniţială, efectuată în perioada martie-mai 2008, rezultatele actualei cercetări arată că aproape toţi copiii din rândul populaţiei vulnerabile (97%) ştiu că tuberculoza este o boală contagioasă. În plus, proporţia celor care au informaţii corecte despre tuberculoză a ajuns la 27%, dublu faţă de evaluarea iniţială. La nivelul întregului eşantion, 48% au avut cazuri de persoane bolnave de tuberculoză în familie.

Resurse de protejare împotriva tuberculozei Rezultatele studiului ”Cunoştinţele, atitudinile şi practicile copiilor şi tinerilor străzii privind tuberculoza - Evaluare finală” au fost făcute publice cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Tuberculozei. Cercetarea a fost efectuată în perioada ianuarie-februarie 2010, pe un eşantion de 378 de copii şi tineri ai străzii şi din comunităţi sărace din Bucureşti, Craiova, Iaşi şi Timişoara. Obiectivul a fost să surprindă evoluţia cunoştinţelor, atitudinilor şi percepţiilor pe care le-au acumulat copiii şi tinerii străzii despre tuberculoză, după participarea lor în proiectul ”Prevenirea transmiterii tuberculozei în rândul copiilor şi tinerilor străzii prin educaţie pentru sănătate”, derulat de Salvaţi Copiii, începând din anul 2008. Prin acest proiect s-au alocat resurse de protejare împotriva tuberculozei: sprijin material şi programe educaţionale pentru copiii/tinerii străzii şi familiile acestora.

Taguri articol


12