Magistrații Curții de Apel Constanța au decis, în urmă cu puține momente, să amâne audierea președintelui Consiliului Județean Constanța , Nicușor Constantinescu, în dosarul privind presupusa subfinanțare a Centrului Militar Zonal (CMZ) pentru 1 iunie, la ora 9.00. Hotărârea a fost luată după ce instanța a constatat că Nicușor Constantinescu nu se poate prezenta la acest termen, dat fiind faptul că, tot astăzi, a fost citat la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Precizăm că , la ICCJ, se judecă, în aceste momente, contestația președintelui CJC împotriva măsurii arestului preventiv dispusă împotriva lui, de către judecători, în 20 mai. Potrivit legii, atunci când o persoană este citată în același timă, la două instanțe diferite, are prioritate instanța superioară. Amintim că Nicușor Constantinescu a fost arestat preventiv în 20 mai, după o ședință-maraton care a durat 4 ore, timp în care președintele CJC, adus cu targa la instanță, a fost audiat, deși avea tensiunea arterială foarte mare. Judecătorii au luat această măsură împotriva lui Constantinescu pentru că au considerat că nu a respectat condițiile controlului judiciar.
Președintele CJC a fost citat astăzi, la ora 9.00, pentru a fi audiat în acest dosar, însă, pentru că nu s-a putut prezenta din motivele enunțare anterior, judecătorii au dat un nou termen, pentru 1 iunie, la ora 9.00.
„PROBABIL CĂ SE DOREȘTE SĂ FIE OMORÂT, APOI CONDAMNAT”
Avocatul Marius Mocanu, apărătorul lui Constantinescu, este foarte revoltat de faptul că judecătorii insistă să îl cheme pe președintele CJC la instanță, în ciuda stării precare de sănătate. „Magistrații au amânat termenul cu 24 de ore. În acest timp, Constantinescu, grav bolnav, va fi adus de la București la Constanța, după care, mâine, va fi dus din nou în Capitală, unde se judecă alte două dosare în 2 și 3 iunie, unul la Tribunal, altul la Curtea de Apel”, a declarat Mocanu. El a mai menționat că, gestul unor magistrați care nu țin cont de starea gravă de sănătate a președintelui CJC, atestată de documente medicale, poate fi interpretat ca o dorință de a-l omorî. „Starea de sănătate a lui Constantinescu este dovedită de documentele medicale oficiale pe care le-am tot depus la dosar și care în mod constant sunt contestate de către judecători, sau cel puțin o parte dintre ei, pentru că trebuie subliniat că există și oameni printre magistrați care țin cont de concluziile din acte. Alții, după câte văd, au alte poziții, dau altă altă interpretare unor documente medicale și ajung să sfideze și să nege chiar evidența pe care o constată în mod direct și personal în momentul în care Constantinescu este adus, cu targa, cu ambulanța, numai să fie prezent la instanță. Probabil că se dorește, în primul rând, să fie omorât, după care să fie condamnat. Nu mai contează, în România, în momentul de față, nici dreptul la viață, nici dreptul la sănătate, nici ce scrie în Constituție despre ocrotirea vieții și sănătății persoanei. la noi contează doar procedurile judiciare, altceva nu mai contează, chiar dacă mai întâi omorâm omul și, după aceea, eventual, îl și condamnăm”, a concluzionat Mocanu.