Audieri cu uşile închise pe tema romilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Audieri cu uşile închise pe tema romilor

Externe 22 Septembrie 2010 / 00:00 363 accesări

Comisarul european pentru Afaceri Juridice, Cecilia Malmström şi comisarul pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, Viviane Reding, au participat, ieri, la Strasbourg, la o audiere în Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European (LIBE), unde au avut un schimb de opinii cu eurodeputaţii pe tema integrării celor 12 milioane de romi care trăiesc în UE. La audiere, care a avut loc cu uşile închise, s-a discutat despre starea lucrărilor de analiză pe care le realizează Comisia Europeană cu privire la legalitatea expulzărilor, potrivit unui purtător de cuvânt al executivului comunitar. Cele două reprezentante ale Executivului european au explicat membrilor LIBE că “există indicii solide potrivit cărora Franţa a încălcat dreptul comunitar prin decizia de expulzare a romilor”, a declarat eurodeputatul spaniol Juan Fernando López Aguilar (PSOE), care prezidează comisia LIBE. La încheierea audierii, Viviane Reding s-a arătat prudentă şi s-a limitat să spună că investigaţia va continua, pentru a se stabili dacă Franţa a încălcat directiva europeană privind libera circulaţie, dat fiind că majoritatea romilor expulzaţi, ce proveneau din România şi Bulgaria, erau cetăţeni comunitari. Astăzi, în faţa plenului PE, urmează ca preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, să prezinte eurodeputaţilor concluziile summit-ului de la Bruxelles, de la sfârşitul săptămânii trecute, la care s-a evidenţiat nevoia găsirii unui răspuns comun la problemele privind integrarea ţiganilor în UE. De la această sesiune va lipsi însă preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, care a fost protagonistul unei discuţii cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, în timpul summit-ului de la Bruxelles, de joia trecută.

Comisarul european pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, a criticat, ieri, politica Franţei privind imigraţia şi i-a cerut să se conformeze în totalitate standardelor europene în materie de primire a imigranţilor şi în special de reţinere şi repatriere a lor, relatează ”Le Nouvel Observateur”. În 19 mai, oficialul din Consiliul Europei a mers la Calais, unde fusese demolată o tabără de imigranţi ilegali. Aceste critici intervin în condiţiile în care Guvernul francez se află în centrul unei polemici internaţionale privind politica de demolare a taberelor de romi şi expulzarea acestora. Persoanele care cer azil sunt găzduite în continuare în condiţii nedemne sau precare, a explicat Hammarberg. “Există o tendinţă de a trata din ce în ce mai repede cererile de azil, deşi acestea necesită timp şi o analiză aprofundată. Propunerea de a recurge la proceduri accelerate într-un număr din ce în ce mai important de cazuri este îngrijorătoare”, a apreciat el. Comisarul a criticat şi diferitele “politici ale cifrelor” în ceea ce priveşte expulzarea. “Aceste practici prezintă riscuri de abuz şi de degradare a relaţiilor dintre forţele de ordine şi persoanele care pot fi considerate străine”, se arată în scrisoare.

De asemenea, Hammarberg a evocat şi un proiect de lege privind imigraţia în Franţa: “Multe propuneri de modificări sunt un pas în spate. Prefecţii ar avea dreptul să interzică unui imigrant să circule în spaţiul Schengen timp de trei ani, ceea ce riscă să ridice semne de întrebare privind respectarea Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului”. De asemenea, autorităţile recurg din ce în ce mai frecvent la reţinerea imigranţilor ilegali. În aceste condiţii, comisarul cere Franţei să găsească alternative la această privare de libertate, în special pentru familiile cu copii.



12