Audierile continuă în dosarul tragediei din Apuseni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Angajați ai ROMATSA și ai Ministerului Transporturilor, sub lupă

Audierile continuă în dosarul tragediei din Apuseni

Justiție 11 Noiembrie 2014 / 00:00 724 accesări

În cadrul anchetei privind accidentul aviatic din Munții Apuseni, nouă persoane de la Școala Superioară de Aviație Civilă, angajați ai ROMATSA și ai Ministerului Transporturilor au fost audiați de procurori în calitate de martori, în perioada 27 octombrie - 7 noiembrie. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurorii Secției parchetelor militare au solicitat relații de la Ministerul Transporturilor și ROMATSA cu privire la îndatoririle de serviciu ale angajaților cu atribuții în derularea operațiunilor de căutare/salvare. „În raport de datele rezultate din aceste activități, va fi readaptat și planul de anchetă în vederea soluționării cu celeritate a cauzei“, se arată în comunicatul Parchetului. Reamintim că, pe 20 ianuarie, un avion de tip Britten-Norman Islander (BN 2), cu șapte persoane la bord, s-a prăbușit într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona vârfului Petreasa, la peste 1.400 de metri altitudine. În avion se aflau pilotul Adrian Iovan, copilotul și o echipă de cinci medici de la Institutul Clinic Fundeni și de la Spitalul Elias. Medicii erau transportați la Oradea, unde urmau să participe la o operație de prelevare de organe pentru transplant. Pilotul Adrian Iovan și Aura Ion - medic rezident - și-au pierdut viața în urma accidentului aviatic. Deocamdată, procurorii nu au pus sub acuzare vreo persoană, fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârșirea infracțiunilor de neluare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional „Munţii Apuseni“ şi localnici.

Cercetările în dosarul accidentului din Apuseni sunt făcute de procurorii militari din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia şi-a declinat competenţa, în 4 februarie, deoarece trebuie audiate persoane din instituţii centrale ale statului cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă. Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara atunci că în cazul accidentului aviatic din Apuseni există "suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză, persoane care au calitatea de ministru".



12