Augustin Zegrean, acuzat că susţine mafia retrocedărilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
CCR, zguduită de un nou scandal

Augustin Zegrean, acuzat că susţine mafia retrocedărilor

Politică 26 Ianuarie 2015 / 00:00 778 accesări

            IMAGINE ȘIFONATĂ RĂU Curtea Constituţională a României (CCR) și-a creat, în guvernarea pedelisto-băsesciană, imaginea unui soi de instrument al politicului. Instituția aceasta, care ar trebui să ne garanteze nouă constituționalitatea legilor din România, a fost acuzată de multe ori de un partizanat politic comparabil cu neutralitatea Elveției. Și asta din cauza lui Traian Băsescu. Când fostul şef de stat avea o problemă sau nu îi convinea o anume lege, se ducea cu jalba-n proţap la CCR și totul era ca și rezolvat. Aşa s-a ajuns ca instituţia să ia hotărâri de oportunitate pentru că așa se dorea. Imaginea instituției a fost grav afectată și după ce unul dintre judecătorii Curții (Toni Greblă - n.r.) a ajuns pe mâna procurorilor DNA. În apărarea sa, șeful CCR, Augustin Zegrean, s-a plâns că nu știa nimic și că s-a simțit amenințat de SRI. Avocatul Pavel Abraham îi transmite lui Zegrean că, dacă amenințările sunt adevărate, atunci ”cei responsabili ar trebui să răspundă penal”.

            ACUZE GRAVE Și de parcă toate astea nu ar fi fost de ajuns, șefului CCR, Augustin Zegrean, i se cere demisia pe motiv că ar proteja un deputat PNL (fost PDL - n.r.), al cărui nume a apărut în dosarul mafiei retrocedărilor. Cel care îi cere demisia lui Zegrean este Radu Cristescu, membru PMP şi fost şef al Agenţiei Domeniilor Statului: ”Foarte multă lume s-a întrebat de ce, după toate dezvăluirile din cazul Agenției Naționale de Restituire a Proprietăților, deputatul Ioan Oltean nu pățește nimic. Nimeni nu îl întreabă pe Oltean de sănătate, de banii luați. De fapt, nu i se adresează vreo întrebare chiar dacă a fost implicat în toate furturile și mizeriile: dosarul Energiei cu firmele din Oaș, arestarea de la Consiliul Județen Bistrița etc. Răspunsul este unul singur și îl afirm cu toată răspunderea: protectorul lui Ioan Oltean este președintele CCR”. Pemepistul spune că și Oltean, la rândul său, l-a sprijinit pe Zegrean în carieră.

”Prezumția de nevinovăție”, o necunoscută pentru Macovei

            Fostul procuror ceaușist Monica Macovei susține că ”pentru judecătorul CCR Toni Greblă nu există prezumția de nevinovăție”, deoarece acesta se află într-o funcție publică: ”Prezumția de nevinovăție se aplică doar din punct de vedere juridic de către polițist, de către procuror, de către judecător, de șeful Poliției, de procurorul-șef ori de președintele Judecătoriei”. Deoarece nu pare ancorată în realitate, îi reamintim Monicăi Macovei că prezumția de nevinovăție reprezintă o cutumă legală utilizată în toate statele civilizate. Scopul prezumției de nevinovăție este acela de a proteja individul împotriva măsurilor abuzive, prin garantarea libertății individuale, prin stimularea căutării adevărului de către autoritățile statului și prin evitarea convingerii că persoana împotriva căreia se exercită o acțiune penală este vinovată.



12