Liderul opoziţiei din Myanmar, Aung San Suu Kyi, a fost condamnată, marţi, la trei ani de închisoare şi muncă forţată, pentru încălcarea regulilor privind arestul său la domiciliu, însă comandantul juntei, Than Shwe, a comutat pedeapsa în 18 luni de arest la domiciliu. Un tribunal întrunit în cadrul închisorii Insein, la nord de Rangoon, a găsit-o vinovată pe Aung San Suu Kyi de încălcarea condiţiilor care i-au fost impuse din 2003 cu privire la arestarea acesteia la domiciliu. Ea l-a adăpostit, în mai, pe americanul John Yettaw, care ar fi reuşit să ajungă înot la locuinţa acesteia, situată pe malul unui lac. Aung San Suu Kyi a fost condamnată la o pedeapsă cu închisoarea de trei ani şi la muncă forţată, dar ministrul Afacerilor Interne, generalul Maung Oo, a declarat că Than Shwe, numărul unu din ierarhia juntei birmane, a semnat un ordin special prin care a comutat pedeapsa liderei de opoziţie în 18 luni de arest la domiciliu.
Americanul John Yettaw, care a vizitat-o pe Aung San Suu Kyi, în mai, în timp ce aceasta se afla în arest la domiciliua fost condamnat, marţi, la şapte ani de închisoare şi muncă forţată. Yettaw, în vîrstă de 54 de ani, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că a încălcat legile privind securitatea, la trei ani pentru încălcarea legilor privind imigrarea şi la un an pentru că a înotat ilegal într-un lac public din Rangoon.
Laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1991 şi preşedinte al Ligii Naţionale pentru Democraţie (LND), Aung San Suu Kyi a fost ţinută la izolare timp de 14 ani din ultimii 20. În cazul în care nu se va lua nicio măsură de clemenţă pînă în 2010, ea nu va putea participa la alegerile stabilite de juntă anul viitor. Premierul britanic, Gordon Brown, şi-a exprimat ”tristeţea şi furia faţă de mascarada de proces a lui Aung San Suu Kyi”. La rîndul său, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a calificat verdictul drept ”brutal şi incorect”. Preşedinţia suedeză a UE a cerut ”eliberarea imediată şi fără condiţii a lui Aung San Suu Kyi” şi a anunţat ”noi măsuri împotriva regimului din Myanmar”. ”Aung San Suu Kyi nu ar fi trebuit să fie judecată şi nu ar fi trebuit să fie condamnată”, a spus şi secretarul de Stat american, Hillary Clinton. Şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut eliberarea opozantei.