Aung San Suu Kyi se îndreaptă spre victorie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Aung San Suu Kyi se îndreaptă spre victorie

Externe 09 Noiembrie 2015 / 17:35 445 accesări

Partidul aflat la putere în Myanmar şi-a recunoscut, luni, înfrângerea în alegerile generale din Myanmar, iar opoziţia condusă de Aung San Suu Kyi părea că se îndreaptă către o victorie zdrobitoare. ”Am pierdut”, a declarat Htay Oo, liderul interimar al partidului Uniunea Solidaritate şi Dezvoltare (USDP, la putere), într-un interviu acordat Reuters, la o zi după primele alegeri libere organizate în ultimul sfert de secol în această ţară din Asia de Sud-Est. Comisia electorală nu a anunţat încă niciun rezultat al scrutinului de duminică, însă Liga Naţională pentru Democraţie (LND, opoziţie) a lui Suu Kyi susține că numărători parţiale arată că formaţiunea a obţinut peste 80% din voturile exprimate în regiunile dens populate din centrul ţării. Un purtător de cuvânt al LND a declarat că, în afară de zona centrală, partidul laureatei Nobelului pentru Pace a obţinut peste 65% din voturile exprimate în statele Mon şi Kayin. Rezultatele din celelalte cinci state nu erau cunoscute încă. Era neclar dacă LND va obţine două treimi din mandatele din Parlament de care are nevoie pentru a forma primul guvern ales democratic în Myanmar de la începutul anilor '60. Însă, cu ajutorul unui sistem de tipul ”învingătorul ia totul”, în circumscripţii este posibil un avans în votul popular.

Scrutinul reprezintă un punct de reper în drumul instabil al ţării către democratizare, după o dictatură militară care a transformat Myanmarul într-o ţară ”paria”, o lungă perioadă de timp. El reprezintă, totodată, o victorie pentru Suu Kyi, care a petrecut 15 ani sub arest la domiciliu. Indiferent de rezultat, Myanmarul se îndreaptă către o perioadă de incertitudine în legătură cu modul în care partidul lui Suu Kyi şi alte formaţiuni negociază să împartă puterea cu junta în continuare dominantă. Suu Kyi a intrat în cursă cu un ”handicap” semnificativ. Constituţia redactată de militari garantează un sfert din mandatele din Parlament unor membri nealeşi din cadrul armatei. Chiar dacă ar obţine majoritatea de care are nevoie, Suu Kyi nu poate deveni preşedintă, potrivit Constituţiei redactate de juntă cu scopul de a se menţine la putere. Ea a declarat că va fi puterea din spatele noului preşedinte, indiferent de prevederile acestei legi fundamentale, pe care a catalogat-o ”foarte prostuţă”. Militarii vor păstra, oricum, o putere semnificativă. Ei au garantate poziţii ministeriale, Constituţia le oferă dreptul să preia controlul asupra Guvernului, în anumite circumstanţe, şi controlează economia prin intermediul unor companii.

Rezultate preliminare arătau că cei mai puternici lideri din USDP înregistrau rezultate slabe în alegerile parlamentare la nivel naţional, sugerând pierderi importante pentru partidul creat de către fosta juntă şi ofiţeri în retragere.

Citește și:

Alegeri legislative istorice în Myanmar

Opozanta Aung San Suu Kyi a votat în alegerile legislative din Myanmar

Îngropați de vii în Myanmar

Taguri articol


12