Aurel Vlaicu şi Smaranda Brăescu, omagiaţi la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Aurel Vlaicu şi Smaranda Brăescu, omagiaţi la Constanţa

Cultură 15 Iunie 2007 / 00:00 989 accesări

Instituţia Prefectului Judeţului Constanţa, Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA) – Filiala Constanţa, Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale, Muzeul Naţional Militar – Filiala Constanţa, Palatul Copiilor, Şcoala „Aurel Vlaicu” au organizat, ieri, expoziţia intitulată „Personalităţi ale aviaţiei româneşti”. La manifestare au participat prefectul judeţului Constanţa, Dănuţ Culeţu, preşedintele ARPIA, cmdr. Petre Manteodor, ing. dr. în aviaţie, col Vasile Reghintovski, directorul Muzeului Naţional Militar – Filiala Constanţa, Costin Scurtu, consilierul superior al Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale, dr. Constantin Cheramidoglu, precum şi elevi constănţeni, dar şi foşti şi actuali aviatori.

Participanţii la eveniment au vizionat mai multe expoziţii dedicate aviaţiei româneşti şi unor personalităţi de marcă din acest domeniu, Aurel Vlaicu şi Smaranda Brăescu. Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale a participat la această expoziţie cu documente referitoare la vechiul aeroport civil din Constanţa, care s-a construit între anii 1932 – 1934 şi pe care s-a desfăşurat traficul pînă în vara anului 1961, cînd s-a mutat pe Aeroportul Militar „Mihail Kogălniceanu”. „Am expus documente care arată contribuţia oraşului, a locuitorilor la construirea aeroportului. Era o necesitate şi ca atare, au fost realizate, în acest sens, donaţii. Sînt documente interesante, care aduc o notă aparte manifestării”, a precizat consilierul superior al Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale, dr. Constantin Cheramidoglu.

La rîndul său, ing. dr. în aviaţie, col. Vasile Reghintovski, a oferit audienţei o prezentare detaliată a realizărilor inginerului Aurel Vlaicu, inventator şi pionier al aviaţiei române şi mondiale. Astfel, elevii prezenţi la manifestare au aflat că Aurel Vlaicu (n. 19 noiembrie 1882, Binţinţi, judeţul Hunedoara - d. 13 septembrie 1913, Băneşti, lîngă Cîmpina) a studiat la Universitatea din Budapesta şi la Ludwig-Maximilians-Universität München, în Germania, obţinînd, în 1907, diploma de inginer. A lucrat ca inginer la uzinele Opel în Russelheim, iar în anul 1908 s-a întors în oraşul natal, Binţinţi, unde a construit un planor cu care a efectuat, în 1909, mai multe zboruri. În toamna aceluiaşi an s-a mutat la Bucureşti, unde a început construcţia primului său avion, Vlaicu I, la Arsenalul Armatei. Avionul a zburat fără modificări, iar în 1911, a construit un al doilea avion, Vlaicu II, cu care, în 1912, a cîştigat două premii memorabile la mitingul aerian de la Aspern, Austria. La 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări de a traversa Munţii Carpaţi cu avionul său Vlaicu II, s-a prăbuşit în apropiere de Cîmpina.

Cea de-a doua personalitate a aviaţiei româneşti prezentată a fost prima femeie pilot şi paraşutist cu brevet, Smaranda Brăescu (n. 21 mai 1897 - d. 2 februarie 1948). Directorul Muzeul Naţional Militar – Filiala Constanţa, Costin Scurtu, a oferit date despre prima femeie paraşutist din Româna, care a bătut două recorduri mondiale, odată la 6.000 de metri şi apoi la 7.233 de metri şi care a realizat şi primul zbor peste Marea Mediterană, de la Tripoli către Roma. „De asemenea, a realizat, în premieră, un zbor peste Canalul Mînecii, din Marea Britanie şi Franţa, unde a fost primită în ovaţii”, a precizat directorul Muzeului Militar Naţional – Filiala Constanţa. Smaranda Brăescu a fost personalitate recunoscută pe plan internaţional, acreditată cu diferite brevete, decorată de statul român, dar şi de alte state. Personalitatea sa complexă a fost întregită şi de participarea în cel de-al doilea Război Mondial, unde a făcut parte din Escadrila Albă, de ajutorare a răniţilor şi transportare a materialului sanitar. Viaţa ei a luat o turnură nefavorabilă odată cu insturarea regimul comunist, care a acuzat-o de colaborarea cu regimul antonescian. „A făcut şi puşcărie, iar regimul comunist a şters toate urmele şi, din păcate, nu se ştie data cînd a decedat şi, ce este mai rău, locul în care a fost înmormîntată”, a declarat Costin Scurtu.

Elevii Palatului Copiilor au participat şi ei cu o expoziţie de machete, realizate în cadrul Cercului de Aeromodelism. Dragoş Toma, premiant la diferite concursuri de gen din ţară şi de peste hotare, a declarat că la manifestare au fost expuse macheta planorului „Sharon F3J”, care zboară fără motor, cu curenţi termici ascendenţi. De asemenea, au fost prezentate şi machetele avioanelor intitulate „Trainer”, care sînt folosite pentru zborurile de antrenament ale piloţilor.



12