Aurul de la Callatis și Tomis, expus la Muzeul Secuiesc din Sfântu Gheorghe

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Aurul de la Callatis și Tomis, expus la Muzeul Secuiesc din Sfântu Gheorghe

Monden 31 Iulie 2015 / 00:00 765 accesări

Expoziția itinerantă „Aurul și argintul antic al României”, realizată cu sprijinul a 31 de instituții din țară, inclusiv cu piese din colecțiile Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, își continuă periplul prin țară. De această dată, expoziția a ajuns la Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, unde va rămâne deschisă până la începutul lunii septembrie. Peste un an, ea va fi itinerată și la Constanța, nu înainte de a-și continua periplul cultural prin alte muzee din țară. Exponatele din aur și argint acoperă o perioadă de peste șase milenii, din neo-eneolitic până în secolul al VII-lea.

Potrivit directorului Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), Ernest Oberlander-Târnoveanu, inițiatorul acestui proiect, expoziția „Aurul și argintul antic al României” este deosebită nu doar pentru că reunește unele dintre cele mai importante bunuri din patrimoniul cultural al țării, multe dintre ele unice în Europa și în lume, ci și pentru că este gândită altfel, nu după tiparele clasice din ultima jumătate de secol.    „Majoritatea marilor expoziții erau concepute pentru a fi prezentate în străinătate. De data aceasta, expoziția a fost gândită cu fața spre țară. De la început a fost concepută ca să călătorească, să poată fi văzută nu numai la București, ci și în principalele centre culturale ale României”, a spus directorul MNIR, Ernest Oberlander-Târnoveanu.

Muzeul de la Marea Neagră este reprezentat în ampla expoziție „Aurul și argintul antic al României” prin tezaurul episcopal de la Sucidava, descoperit în localitatea constănțeană Izvoarele, constând în vase şi obiecte de cult din argint, datate în secolele V-VI, dar și prin podoabe din aur din mormintele unor femei care au trăit în secolul al II-lea, la Tomis și Callatis.

Expoziția „Aurul și argintul antic al României” a mai fost itinerată la București, Timișoara, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Cluj, Târgu Mureș și Alba Iulia.

Taguri articol


12