Directorul FMI, Christine Lagarde, preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, secretarul general al Organizaţia Europeană pentru Cooperare şi Dezvoltare, Angel Gurria, şi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Pascal Lamy, avertizează că “măsurile de austeritate trebuie să stimuleze şi nu să reducă perspectivele de creştere”. Alături de alţi directori şi preşedinţi ai unor organizaţii mondiale, cei patru au semnat “un apel la acţiune” prin care cheamă liderii lumii să ia măsuri pentru a reduce inegalitatea socială. Aceştia cer eliminarea barierelor comerciale, furnizarea de capital pentru sistemul bancar şi o atenţie mai mare acordată şomajului în rândul tinerilor. Totodată, se avertizează că programele de consolidare fiscală ar trebui să fie aplicată într-un mod responsabil din punct de vedere social, astfel încât să promoveze creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Pe termen lung, se cer reforme pe piaţa muncii, pentru a se reduce inegalitatea. Semnatarii apelului precizează că poziţia lor nu reflectă neapărat punctul de vedere al organizaţiilor pe care le conduc.
Pe de altă parte, firma de consultaţă Roland Berger speră să-şi înceapă activitatea încă din 2012 şi promite că politicienii nu-i vor influenţa deciziile. Capitalul agenţiei se va ridica la 300 de milioane de euro. Oricine este invitat să intre în acţionariat cu excepţia statelor şi a acţionarilor concurenţei. Până acum, 30 de instituţii s-au arătat interesate să intre în acţionariatul noii agenţii, o treime dintre acestea fiind din Germania. Ratingurile pentru ţări vor fi stabilite de o echipă formată din 20-25 de analişti.
Liderii europeni au criticat în nenumărate rânduri calificativele acordate de cele trei agenţii de rating americane care deţin practic monopolul: Fitch, S&P şi Moody\'s. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, declara recent că agenţiile de rating care se află în competiţie între ele, se luptă pentru a atrage atenţia publică. După ce S&P a retrogradat, la 13 ianuarie, calificativele a nouă ţări europene, ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a declarat că agenţiile de evaluare antrenează artificial tensiunea şi a subliniat necesitatea creării unor agenţii europene independente.