Australia a recunoscut joi că anul trecut una dintre agențiile sale guvernamentale a fost ținta unui atac cibernetic de anvergură și a anunțat că a alocat fonduri substanțiale pentru a combate atacurile cibernetice, transmite AFP.
Prim-ministrul australian Malcolm Turnbull a evitat să acuze China de comiterea atacului respectiv, limitându-se la a declara că ''au fost făcute eforturi de către actori externi, guvernamentali sau nu, pentru a penetra'' sistemele informatice ale agențiilor guvernamentale australiene.
''Sunt în măsură să confirm că Biroul de Meteorologie a fost victima unei intruziuni informatice de anvergură care a fost descoperită la începutul anului trecut și că Departamentul pentru relația cu parlamentul a fost victima unei intruziuni similare în ultimii ani'', a declarat Turnbull, într-o conferință de presă la Sydney.
În luna decembrie, Australian Broadcasting Corporation a acuzat autoritățile de la Beijing că au încurajat un atac cibernetic împotriva sistemului informatic al guvernului de la Canberra.
Biroul de Meteorologie este dotat cu unul dintre cele mai puternice servere din Australia.
Malcolm Turnbull a anunțat un pachet de 230 de milioane dolari australieni (159 milioane de euro) pentru a combate criminalitatea cibernetică, sumă care se adaugă celor 400 de milioane dolari australieni (circa 275 milioane de euro) alocate acestui domeniu pentru următorii zece ani.
Pagubele anuale provocate de atacurile cibernetice la adresa Australiei sunt estimate la 1 miliard dolari australieni (687 milioane de euro).
În anul 2011, au fost piratate computerele premierului, ministrului de externe și ministrului apărării din Australia, presa locală susținând că la originea atacului s-au aflat serviciile secrete chineze.