Austria renunţă la importurile de energie nucleară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizii istorice

Austria renunţă la importurile de energie nucleară

Monden 18 Aprilie 2012 / 00:00 390 accesări

ENERGIE SIGURĂ După o serie de runde îndelungate de negocieri, furnizorii de energie, reprezentanţii Guvernului austriac şi organizaţiile de mediu Greenpeace şi Global 2000 au decis, cu prilejul celui de al treilea summit privind energia nucleară, ca până la sfârşitul lui 2015 să se renunţe la importurile de energie atomică. Nici gospodăriile private, nici industriile nu vor mai folosi energie nucleară importată, s-a decis cu prilejul summit-ului desfăşurat luni, la Viena. Deşi doar 4% din totalul de energie al Austriei provine din surse nucleare, toate externe, până şi acest procent s-a dovedit prea ridicat. Furnizorii de curent ai Austriei şi-au luat voluntar angajamentul de a sista importurile de energie atomică în următorii trei ani. Astfel, până la 1 ianuarie 2013, potrivit noii decizii, fiecare gospodărie va fi informată, prin intermediul facturii de curent, cu privire la sursele din care provine curentul furnizat. Şi companiile vor fi informate însă aici, perioada de renunţare la importurile de energie nucleară a fost prelungită până în 2015, date fiind actualele contracte în vigoare.

Austria nu poate interzice însă transportul curentului provenind din surse nucleare pe teritoriul său, întrucât acest lucru contravine regulamentului european privind libera circulaţie a mărfurilor. Austria nu operează niciun reactor nuclear şi importă mai puţin de 5% din totalul de energie din centrale nucleare. Coaliţia la guvernare în Austria dar şi cetăţenii se opun în mod vehement utilizării energiei nucleare, o poziţie care s-a consolidat şi mai tare după accidentul de la Fukushima. Energia nucleară importată va fi în curând de domeniul trecutului în această ţară. ”Acesta a fost ţelul summit-ului”, după cum a afirmat ministrul austriac al Afacerilor Externe şi vicecancelarul Michael Spindelegger. ”Vrem să dăm avânt mişcării îndreptate împotriva celor care susţin că energia nucleară este economică şi într-un fel regenerabilă, pentru a putea profita de pe urma subvenţiilor”, a declarat şi cancelarul federal Werner Faymann, adăugând că această decizie va conferi credibilitate eforturilor depuse de Austria pentru renunţarea la nivel european la energia nucleară.

NAŢIONALIZARE Resursele joacă un rol important în bunul mers al economiei unui stat, aşa că o decizie extremă a preşedintelui argentinian, Cristina Fernandez, de a naţionaliza YPF, cel mai mare producător de petrol din ţară, preluând participaţia majoritară deţinută de grupul spaniol Repsol, nu este prea deplasată. Decizia a fost luată după dispute între administraţie şi companie privind scăderea producţiei şi programul de investiţii. Directorul general al YPF a fost înlocuit cu ministrul Planificării, Julio De Vido, iar administraţia prezidenţială va trimite Congresului un proiect de lege privind naţionalizarea unei participaţii de 51% la companie. Preşedintele Fernandez controlează majoritatea în Legislativul argentinian. Acţiunile Repsol s-au prăbuşit ieri, la Madrid, cu până la 9%, cea mai puternică scădere din ultimii trei ani. Guvernul spaniol a promis măsuri decisive împotriva Argentinei, în următoarele zile.

Repsol deţine 57,4% din acţiunile YPF, participaţie evaluată la finele anului trecut la 4,1 miliarde de euro, a anunţat grupul spaniol. Divizia argentiniană a generat anul trecut 21% din profitul Repsol şi a reprezentat destinaţia a 34% din bugetul de investiţii al grupului. Repsol a adăugat că are de recuperat 1,54 miliarde euro de la Grupo Petersen, al doilea acţionar al YPF după mărimea participaţiei. Compania spaniolă a calificat decizia administraţiei argentiniene drept vădit ilegală şi a anunţat că va lua toate măsurile legale.

Taguri articol


12