Guvernul austriac a anunțat luni că intenționează să interzică portul vălului islamic integral în locurile publice, măsură care se înscrie într-un plan al coaliției centriste aflate la putere de relansare a politicii sale în fața ascensiunii extremei drepte, din care face parte și prevenirea acțiunilor teroriste, relatează AFP.
"Vălul integral va fi interzis în spațiul public", a declarat cancelarul social-democrat (SPO) Christian Kern în cursul prezentării planului de acțiune pregătit împreună cu aliatul său conservator OVP care acoperă numeroase domenii, de la reforma pieței muncii până la securitate.
"Noi aderăm în principiu la o societate deschisă, ceea ce presupune o comunicație deschisă", continuă coaliția.
Această interzicere a vălului integral (burqa, niqab), deja în vigoare în Franța, Belgia, Bulgaria și în unele regiuni elvețiene, ar putea fi însoțită de o dezbatere asupra portului vălului în funcția publică.
Guvernul austriac dorește, de fapt, după consultări cu comunitățile religioase, să propună o "lege a neutralității", a indicat cancelarul, citând posturile de magistrați, polițiști și militari.
Această lege nu va avea în obiectiv în mod special înlăturarea vălului islamic "pentru a nu da celor 600.000 de musulmani aflați în Austria sentimentul că ei nu fac parte din societatea noastră", a adăugat Kern.
Ministrul austriac al afacerilor externe, Sebastian Kurz, suscitase controverse la începutul anului când a propus o lege care interzicea în special portul vălului într-o funcție publică.
Sub presiunea numeroaselor critici interne, coaliția între SPO și OVP, aflată la putere din 2007, încearcă să se relanseze — de la sosirea în funcția de cancelar a lui Christian Kern, în primăvara anului 2016 — în timp ce numeroși observatori pronostichează organizarea alegerilor legislative anticipate față de termenul prevăzut, 2018.
În această ipoteză, FPO — formațiune de extremă dreaptă — este considerată de regulă favorită în intențiile de vot ale electoratului.
Noul program de lucru al coaliției pune accentul în special pe securitate și pe integrarea imigranților. El prevede astfel posibilitatea de a plasa sub supraveghere electronică jihadiștii care se întorc din Siria și Irak, precum și obligația refugiaților și solicitanților de azil de a semna un "contract de integrare" pentru un an.
Guvernul dorește, de asemenea, să limiteze accesul lucrătorilor detașați din UE la piața austriacă a muncii și să creeze 70.000 de noi locuri de muncă până în 2018.