Autobiografiile din temniță ale contraamiralului Horia Macellariu, în volum

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Autobiografiile din temniță ale contraamiralului Horia Macellariu, în volum

Cultură 07 Octombrie 2016 / 16:38 1082 accesări

Un eveniment editorial de o deosebită însemnătate este programat marți, 11 octombrie, de la ora 16.30, la Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța: lansarea volumului „Contraamiralul Horia Macellariu (1894-1989). Autobiografii din temniță. Miscellanea”, semnat de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.

Cartea, publicată la editura Academiei Oamenilor de Știință din România (AOȘR), va fi prezentată de preşedintele filialei Constanţa a AOȘR, prof. univ. dr. Victor Ciupină, dr. Andreea Maria Croitoru, șef secţie Istorie în cadrul Muzeului Marinei Constanţa, și prof. univ. dr. Valentin Ciorbea. Invitat special este președintele Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, dr. Radu Ciuceanu.

„Gândul și obiectivul nostru în realizarea volumului de față au fost, distinse cititor, de a-l readuce din filele fondurilor de arhivă, tăinuite până în 1989, în atenția celor de azi și din viitor pe contraamiralul Horia Macellariu, personalitate unică în șirul marilor comandanți pe care i-a avut Marina Militară, cu contribuții majore în Campania de Est, după 23 august 1944, în apărarea Dobrogei, salvarea și apărarea Portului Constanța de la distrugerea de către navele și trupele Germaniei. Destinul l-a așezat în prima etapă a celui de-al Doilea Război Mondial în vârful elitei Marinei Regale a României, poziție din care a comandat mari unități cu competență, responsabilitate și spirit de sacrificiu, în misiuni de o complexitate neîntâlnită în istoria acestei categorii de forțe armate”, scrie, în prefața lucrării, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.

CEL MAI CRUNT REGIM CARCERAL, SUPORTAT CU DEMNITATE

În aceeași notă, istoricul constănțean continuă: „Ca opozant al autorităților comuniste instaurate la conducerea țării de ocupantul sovietic la 6 martie 1945, a răspuns abilitării Regelui Mihai colaborând cu Mișcarea Națională de Rezistență, pentru care a plătit cu ani grei de închisoare, unde a avut parte de cel mai crunt regim carceral, pe care l-a suportat cu demnitate și nestrămutată convingere în nevinovăția sa. Repere i-au fost Marina României, Țara în ansamblul ei, libertatea și bunăstarea poporului”.

Volumul „Contraamiralul Horia Macellariu (1894-1989). Autobiografii din temniță. Miscellanea” a apărut cu sprijinul Ligii Maiștrilor Militari de Marină.

Citește și:

Prima carte de autor a lui Virgil Coman a fost lansată. Nu e însă ultima!



12