Autobiografiile din temniță ale lui Horia Macellariu, lansate la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eveniment editorial

Autobiografiile din temniță ale lui Horia Macellariu, lansate la Constanța

Cultură 11 Octombrie 2016 / 18:56 2313 accesări

Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea

Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea

Constănțenii pasionați de istorie au participat marți, în aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman”, la un eveniment editorial special, în prim-planul căruia s-a aflat cartea „Contraamiralul Horia Macellariu (1894-1989). Autobiografii din temniță. Miscellanea”, semnată de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea. Volumul, apărut recent la editura Academiei Oamenilor de Știință din România (AOȘR), reunește în paginile sale trei documente pe care istoricul dr. Valentin Ciorbea le consideră excepționale: două olografe, scrise la Gherla, respectiv Dej, și unul bătut la mașina de scris, despre care nu se știe unde a fost redactat.

„După ce a fost arestat în aprilie 1948 și condamnat de două ori pe viață fără a avea posibilitatea să se apere, pedeapsa îi este redusă la 25 de ani, din care a executat aproape 17 ani, aproape 11 în sistem unicelular, în condiții de detenție deosebit de grele. Înainte de a fi eliberat este mutat de la Râmnicu Sărat la Gherla, unde i se pun la dispoziție hârtie și creion și scrie „Viața mea”, un manuscris de peste 200 de pagini. Acest document este foarte important pentru istoria Marinei Militare, cu precădere pentru perioada Campaniei din Est a celui de-al Doilea Război Mondial și a Dobrogei după intrarea trupei sovietice la sfârșitul lui august 1944. Sunt informații legate de momentul în care a fost dat afară din armată, de procesele care i s-au intentat, dar și alte explicații privind raporturile sale cu mișcarea de rezistență, poziția sa față de o serie de evenimente, convingerile sale de patriot”, a spus prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.

CEL MAI IMPORTANT AMIRAL PE CARE L-A DAT MARINA REGALĂ ROMÂNĂ

În opinia istoricului constănțean, Horia Macellariu este cel mai important amiral pe care l-a dat Marina Regală Română, pentru că a condus flota maritimă, într-un mod cu totul și cu totul remarcabil, fără a avea nicio pierdere umană, în cel mai complex moment din istoria sa: participarea la Campania din Răsărit în Marea Neagră.

Autobiografiilor lui Horia Macellariu li s-au atașat Memoriul (Dosarul personal), întrucât el constituie oglinda activității amiralului așa cum, de altfel, o și spune la un moment dat în manuscris, dar și documente din arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), din momentul eliberării - când devine obiectiv al Securității -, referitoare la lupta pentru câștigarea dreptului de pensie, și note informative. Volumul memorialistic care este deosebit de captivant pentru cititor reunește și fotografii, unele dintre ele inedite, descoperite în dosarele de urmărire informativă.

La evenimentul editorial trebuia să fie prezent și președintele Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, dr. Radu Ciuceanu, fost deținut politic, care l-a cunoscut în Mișcarea de Rezistență pe Horia Macellariu, însă, din cauza unor probleme de sănătate, el și-a anulat, în ultimul moment, venirea la Constanța. Cartea a fost prezentată de preşedintele filialei Constanţa a AOȘR, prof. univ. dr. Victor Ciupină, dr. Andreea Maria Croitoru, șef secţie Istorie în cadrul Muzeului Marinei Constanţa, și prof. univ. dr. Valentin Ciorbea. Printre participanți s-a aflat și prefectul Constanței, Adrian Nicolaescu, gazdă a manifestării fiind directorul Bibliotecii Județene, dr. Corina Apostoleanu.

Cartea, cu o prefață semnată de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea („Contraamiralul Horia Macellariu (1894-1989). Un destin tulburător”), este structurată pe trei secțiuni: „Autobiografii din temniță”, „Miscellanea” și „Imagini fotografice”. Volumul de 360 de pagini a apărut cu sprijinul Ligii Maiștrilor Militari de Marină.

Citește și:

Autobiografiile din temniță ale contraamiralului Horia Macellariu, în volum

Corveta „Contraamiral Horia Macellariu“ se întoarce acasă

Despre „eroii”... anonimi şi celebri ai Marinei Române



12