Autobuz nou în teste, la Constanța. Unde circulă?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Construit special pentru a transporta persoane cu handicap și bătrâni

Autobuz nou în teste, la Constanța. Unde circulă?

Social 24 Martie 2016 / 18:32 4617 accesări

Regia Autonomă de Transport în Comun (RATC) Constanța testează până duminică, 27 martie, un autobuz cu capacitate redusă, care a fost deja pus în circulaţie. Transportul călătorilor este gratuit, iar autobuzul va opri în toate staţiile de pe traseul pe care circulă. Reprezentanții RATC Constanța vor să vadă cât de avantajoasă este soluţia minibuzelor. ”Este vorba despre un singur autobuz, mai mare decât un maxi-taxi. E în teste, vrem să vedem cât consumă, cum se cumportă, cum e acceptat de călători. Reprezentanții firmei Anadolu (din Turcia) ni l-au lăsat până la sfârșitul săptămânii, ei sunt reprezentanții în România pentru Isuzu și Karsan. Noi îl vom folosi toată săptămâna, în fiecare zi pe câte o linie”, a declarat un reprezentant al RATC Constanța. Potrivit RATC, autobuzul are un consum redus, fiind construit special pentru a transporta persoane cu handicap și bătrâni (dispune de rampă pentru persoane cu dizabilități și are podea joasă - n.r).

PE CE LINII VĂ PUTEȚI PLIMBA CU NOUL AUTOBUZ? Autobuzul va circula după următorul program - vineri, 25 martie, pe linia 51; sâmbătă, 26 martie, pe linia 102; duminică, 27 martie, pe linia 100, între orele 9.00 și 17.00. Reamintim faptul că RATC Constanța dorește să achiziționeze în viitor 50 de noi autobuze, mai mici și mai practice. În acest sens, în urmă cu două săptămâni, reprezentanții RATC au prezentat Primăriei Constanța minibuzul Isuzu. Regia are mare nevoie de noi autobuze, mai ales că tehnologia celor aflate deja în dotare este învechită, iar anual se investesc sume mari în întreținerea lor. ”Ultimele autobuze au fost luate în 2008, iar primele - acum 14 ani, în 2002. Ar cam trebui, dacă nu la anul, cel târziu în 2018 să schimbăm 60 - 70 de autobuze care sunt vechi, costurile de întreținere fiind foarte mari”, a declarat, pentru ”Telegraf”, directorul adjunct al RATC Constanța, ing. Dumitru Coiciu. În cazul în care vor fi achiziționate, minibuzele vor fi folosite pe traseele mai puțin circulate și între orele de vârf, așa cum declara, zilele trecute, directorul general al companiei, Ovidiu Tănase.

MIJLOCUL DE TRANSPORT ÎN COMUN AL VIITORULUI Potrivit inginerului Dumitru Coiciu, pe străzi ar trebui să vedem în curând doar autobuze electrice, care, consideră el, ar fi mijlocul de transport în comun al viitorului. Reprezentanții RATC au testat încă de anul trecut astfel de mijloace de transport. ”În perspectivă vrem să mai testăm un autobuz full electric, de dimensiuni normale, produs de firma Solaris”, a spus Coiciu. În 2015, atunci când reprezentanții RATC au testat autobuzul SOR EBN 10.5, cu 85 de locuri, care funcţionează exclusiv pe bază de curent electric, ei au spus că nu iau în calcul achiziționarea unor astfel de mașini în viitorul apropiat, mai ales că prețul unui singur autovehicul ajunge până la 400.000 de euro. O soluție ar fi achiziționarea lor prin programe europene. ”Părerea mea personală e că trebuie să avem transport full electric, nu hibrid, nu pe motorină. Eu aș lua 60 - 70 de autobuze full electrice, în doi-trei ani de acum înainte, dar cu fonduri europene care sunt prevăzute pentru astfel de mașini. Așa rezolvăm problema poluării și a costurilor. Autobuzul electric este foarte ieftin în exploatare, dar scump în achiziție. Prin fonduri europene, dacă se asigură 90% din costuri și noi dăm restul 10%, este rentabil”, a spus Coiciu.



12