Autobuzele RATC opresc din nou în staţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Greva şoferilor RATC a luat sfârşit, răspunderea rămâne

Autobuzele RATC opresc din nou în staţii

Eveniment 18 Septembrie 2013 / 00:00 1874 accesări

Greva şoferilor Regiei Autonome de Transport în Comun (RATC) Constanţa a continuat şi ieri, până la ora prânzului. Însă, în urma unei discuţii purtate între conducerea companiei şi reprezentanţii protestatarilor, revolta angajaţilor a luat sfârşit, iar conducătorii auto s-au întors la volanul autobuzelor şi şi-au reluat activitatea. „Protestatarii s-au convins singuri că a fost o grevă ilegală şi s-au întors cu toţii la muncă. Ei nu înţeleg că nu se pot creşte salariile în momentul acesta, pentru că legea nu ne permite, fiind o societate care a înregistrat pierderi”, a declarat directorul general al RATC, Ovidiu Cristian Tănase.

O ZI DE GREVĂ = 60.000 LEI Totodată, acesta a mai precizat că prejudiciul adus companiei în cele două zile de grevă va fi suportat de participanţii la protest, după ce conducerea instituţiei i-a acţionat în instanţă în cursul zilei de luni. „Instanţa urmează să se pronunţe şi să stabilească prejudiciul pentru fiecare angajat. La prima estimare, un salariat va trebui să scoată din buzunar aproximativ 300 de lei pentru fiecare zi de grevă, dat fiind faptul că întregul prejudiciu pentru o zi este de aproape 60.000 de lei”, a adăugat Tănase. Greva spontană declanşată de şoferii RATC a fost considerată de autorităţi ca fiind una ilegală, din cauza faptului că angajaţii au semnat un contract colectiv de muncă ce interzice acest lucru. De asemenea, în contract este specificat faptul că drepturile salariale rămân neschimbate pe toată durata lui, 1 decembrie 2012 - 1 decembrie 2014. Luni, în prima zi de grevă, protestatarii au înaintat conducerii o listă cu revendicări. Atunci, ei au precizat că nu vor renunţa la revoltă până nu vor obţine ceea ce au cerut: salarii de 2.000 de lei, bonuri de masă, acordarea sporului de vechime, a sporului de condiţii de muncă grea, primă de vacanţă, dar şi spor de fidelitate de la 20 de ani de muncă. Dar conducerea instituţiei a susţinut că pretenţiile angajaţilor nu pot fi îndeplinite.

SOLUŢIE TEMPORARĂ Urmare a grevei ilegale de la RATC, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a convocat de urgenţă o şedinţă extraordinară a Consiliului Local pentru a găsi soluţii alternative de transport în comun, mai ales că prima zi de grevă a coincis cu începutul anului şcolar, când aproape 60.000 de micuţi şi elevi, însoţiţi de părinţi, au aşteptat în staţiile de autobuz. Una dintre soluţiile temporare a fost ca transportatorii privaţi să multiplice numărul de mijloace de transport în comun pentru a putea deservi toţi călătorii, pe durata grevei.

În ce priveşte abonamentele RATC cumpărate de constănţeni, atât primarul Constanţei, Radu Mazăre, cât şi directorul Tănase au precizat că, atunci când acestea vor fi prelungite, la termenul final va fi adăugată perioada de grevă a angajaţilor companiei de transport.

Taguri articol


12