Ce faci după ce furi un seif plin cu bani? Te duci prin cazinouri, la discoteci, le faci cinste amicilor şi îţi cumperi maşini. Cel puţin aşa au procedat suspecţii reţinuţi de poliţiştii constănţeni în cazul jafului petrecut în noaptea de 30 spre 31 ianuarie, atunci când din sediul Poştei din Medgidia a fost furat un seif în care se aflau 247.000 de lei. După ce au împărţit banii frăţeşte, unul dintre suspecţi şi-a cumpărat două maşini marca BMW la mâna a doua, altul şi-a achiziţionat un calculator nou, haine, dar şi marfă pentru un magazin. Surse judiciare spun, însă, că cele mai mari părţi din „prada” deloc nesemnificativă au fost cheltuite prin cazinouri, baruri şi alte localuri. Până în prezent, oamenii legii au reuşit să recupereze aproximativ 51.000 de lei din cei 247.000 „încasaţi” de tinerii cercetaţi în dosar pentru cele câteva ore de „muncă”. Poliţiştii au găsit şi casa de bani, luată de suspecţi din sediul Poştei şi pe care aceştia o îngropaseră pe un teren viran aflat la marginea localităţii Cuza Vodă. Autorii nu s-au încurcat cu subtilităţi. Anchetatorii spun că aceştia au tăiat seiful cu un flex, pentru a pune mâna pe bani. Eficienţa metodei fusese deja probată de doi dintre suspecţi, care au fost cercetaţi, în urmă cu mai mulţi ani, pentru furtul unei case de bani dintr-un centru comercial din Medgidia.
PLANUL SPARGERII Deşi oamenii legii au descoperit că cei cinci suspecţi, unii dintre ei eliberaţi din penitenciar doar de câteva săptămâni, au plănuit în amănunt lovitura, pe baza unei schiţe a sediului Poştei, la audieri indivizii au susţinut că ideea spargerii le-a venit chiar în seara respectivă, în timp ce se aflau într-un bar. Poliţiştii au refăcut traseul hoţilor… După miezul nopţii, aceştia au intrat în Poştă, au aruncat seiful pe geam, după care l-au transportat cu duba furată din garajul instituţiei. Prima destinaţie a fost localitatea Cuza Vodă. Au cărat seiful plin cu bani până în sufrageria unui imobil, unde l-au tăiat cu flexul şi au scos banii. După ce şi-au împărţit prada, au dus casa de bani la marginea localităţii şi au îngropat-o. Oamenii legii spun că hoţii nu şi-au împărţit banii „matematic“ şi că procesul s-a redus la distribuirea egală a „cărămizilor“ de bani. În încercarea de a-i pune pe anchetatori pe o pistă greşită, autorii jafului au condus apoi până în comuna Castelu, unde au abandonat autoutilitara pe o stradă. La final, s-au urcat în Volkswagen-ul în care se afla unul dintre hoţi şi care a urmărit duba pe tot parcursul drumului şi au plecat către case. Autorităţile spun că proporţiile jafului ar fi putut fi mult mai mari dacă hoţii ar fi luat din sediul Poştei şi celelalte două seifuri. La momentul loviturii, în cele trei case de bani se aflau, în total, 700.000 de lei.
PE URMELE BANILOR Cele 18 percheziţii au vizat, pe lângă prinderea suspecţilor, şi recuperarea banilor furaţi. „Cea mai mare parte din bani am găsit-o în casa surorii unuia dintre suspecţi, respectiv 15.000 de lei. Totodată, vineri, din grădina unuia dintre autori au fost recuperaţi aproape 9.000 de euro. Banii au fost puşi într-o pungă neagră, iar apoi într-un borcan care a fost găsit într-un sac de rafie atârnat la streaşina unui şopron“, a declarat procurorul de caz, Vasile Abagiu, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia. Patru dintre suspecţi, respectiv Engin Geambec, Ionuţ Aftanache, Mert Bechir şi Dumitru Silică, au fost arestaţi preventiv, vineri după-amiază, pentru o perioadă de 30 de zile, sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt calificat, furt calificat de folosinţă, conducere fără permis şi violarea secretului corespondenţei. Cel de-al cincilea tânăr care a participat la spargere este aşteptat de anchetatori să se întoarcă în ţară. „Ultimul suspect a fugit în Italia, la cinci zile de la comiterea faptei. Încercăm să îl aducem benevol în România. În cazul în care nu se va prezenta, vom solicita emiterea unui mandat de arestare în lipsă“, a adăugat procurorul Vasile Abagiu. Anchetatorii spun că el ar avea termen până marţi, 18 februarie, să se întoarcă în România.