Autorii lunii ianuarie, la Biblioteca Judeţeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Autorii lunii ianuarie, la Biblioteca Judeţeană

Cultură 23 Ianuarie 2009 / 00:00 506 accesări

Victor Eftimiu şi scriitorul american Edgar Allan Poe sînt doi dintre autorii aniversaţi în această lună, prin expoziţii de carte, de către Biblioteca Judeţeană ”Ioan N. Roman“.

De la naşterea scriitorului Victor Eftimiu se împlinesc, mîine, 120 de ani. Născut la 24 ianuarie 1889, în Albania, acesta s-a stins din viaţă la Bucureşti, la vîrsta de 83 de ani. Poet, dramaturg, povestitor şi traducător, Victor Eftimiu şi-a dedicat viaţa şi lumii din spatele scenei, fiind director de teatru şi director general al teatrelor. Piesele sale de teatru în versuri ”Înşir’te mărgărite“, ”Omul care a văzut moartea“, ”Cocoşul negru“ sau ”Prometeu“ i-au adus aprecierile criticilor şi numeroase puneri în scenă. Personalitatea lui Victor Eftimiu este evocată de către actorul Radu Beligan: ”Cunoştinţa cu Victor Eftimiu era o experienţă ciudată. Acest răsfăţat al sorţii, al muzelor şi al femeilor, acest gentleman purtat prin saloanele elegante ale Europei avea un fel de a fi în acelaşi timp măreţ şi modest. Măreţ prin modestie, cred. Cel mai uşor lucru din lume era să-l abordezi, să-l intervievezi, dar era un lucru atroce de greu să ţii piept acestui tumult de cultură, inteligenţă şi sinceritate cotropitoare. Nu-i displăceau tinerii sfielnici, dar îi mirosea de la o poştă pe profitori, impostori, pe necinstiţi şi mai ales pe cei proşti. Le spunea oblu, privind peste capetele lor: Dragă, cînd lumea e aşa de mare, de ce consumi tocmai oxigenul meu?“

Un alt autor omagiat în această lună, la Biblioteca Judeţeană, este scriitorul american Edgar Allan Poe, de la a cărui naştere s-au împlinit, pe 19 ianuarie 1809, două veacuri. Poemele pe care le-a lăsat posterităţii ”Annabel Lee“, ”Corbul“ sau ”Ulalume“ - după moartea sa, care a survenit la 7 octombrie 1849, la numai 40 de ani -, povestirile fantastice ”Aventurile lui Gordon Pym“, ”Prăbuşirea casei Usher“, ”Cărăbuşul de aur“, ”Pisica neagră“ şi ”Butelia de Amontillado“ şi chiar lucrările de critică literară ”Filosofia creaţiei poetice“ sau ”Principiul poetic“ reprezintă, aşa cum specifică organizatorii expoziţiei, o confirmare crudă a ideii altui mare poet, William Blake: ”Excesul este calea către palatul înţelepciunii“.

Taguri articol


12