Armistiţiul dintre patronatele din industria alimentară şi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu a durat decît o jumătate de an. După ce încercarea autorităţilor de a impune tarife pentru controalele efectuate de veterinari a fost taxată dur prin acţionarea în instanţă, firmele din industria alimentară acuză ANSVSA de încălcarea legislaţiei europene în domeniul retururilor. Patronii susţin că normele comunitare stabilesc distincţii clare între retragerea produselor expirate sau contaminate, a căror calitate este afectată, şi rechemarea mărfurilor care corespund standardelor. \"În legislaţia naţională este folosit un singur termen general, cel de retur. Aşa se face că foarte mulţi procesatori sînt în imposibilitatea de a retrage produsele, deşi în legislaţia europeană este stipulat că produsele pot fi retrase pentru a fi folosite în reprocesare. Poate vreau să le mut dintr-un supermarket în altul, pentru că acolo s-ar vinde mai bine. Nu pot. Poate vreau să le reprocesez, dar nu pot\", a declarat preşedintele Federaţiei \"Romalimenta\", Sorin Minea. Acesta susţine că interzicerea rechemării produselor de către procesator generează pierderi care se resimt în preţurile plătite de populaţie. \"Încercăm de doi ani şi jumătate să clarificăm ce se întîmplă în domeniul retururilor, dar nu am reuşit. Pur şi simplu este mai uşor să ne interzică, decît să-şi asume responsabilitatea unor controale\", a afirmat Minea. Pe de altă parte, reprezentanţii ANSVSA apreciază că aplicarea măsurilor mai stricte în domeniul retururilor înseamnă că autorităţile vor să se asigure că produsele nu ajung înapoi la unitatea de procesare, după ce au fost puse în rafturi. \"Odată ce au ajuns în rafturi nu mai trebuie să se întoarcă în unitatea de procesare, asta încercăm noi să ne asigurăm\", a declarat directorul din cadrul ANSVSA, Monica Neagu.