În perioada Sărbătorilor de Iarnă, polițiștii din întreaga țară au luat parte la acțiunea “Foc de artificii”, ce a vizat prinderea indivizilor care scot în fiecare an sume importante de bani de pe urma vânzării obiectelor pirotehnice interzise prin lege. Operațiunea a fost lansată pe data de 15 noiembrie 2016 și s-a încheiat pe 4 ianuarie 2017. “Polițiștii au efectuat 4.258 de acţiuni și controale în complexe, pieţe şi alte obiective și au constatat 1.103 infracţiuni, pentru care sunt efectuate cercetări în cauze penale față de1.088 de persoane. Totodată, au fost confiscate 20.658 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de aproape 700.000 de lei, fiind aplicate 121 de sancțiuni contravenționale de 97.125 de lei”, se precizează într-un bilanț dat publicității de Poliția Română. O atenție deosebită a fost acordată deținerii și mânuirii de articole pirotehnice de către copii și tineri, iar pentru prevenirea evenimentelor negative, polițiștii au organizat peste 2.000 de activități de informare în școlile din țară.
Și la Constanța au avut loc astfel de verificări în perioada amintită. Ofițerii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au organizat la finele lunii decembrie o acțiune de control în zona unei piețe agro-alimentare din municipiul Constanța. În urma verificărilor, aceștia au descoperit doi indivizi, de 39 și, respectiv, 27 de ani, care încercau să vândă 3.317 obiecte pirotehnice interzise prin lege. Marfa a fost confiscată de autorități, iar pe numele celor doi au fost întocmite dosare penale.
Pe 31 decembrie, doi tineri, de 19 și, respectiv, 27 de ani, au fost prinși de militarii Grupării Mobile de Jandarmi Tomis Constanța, în timp ce vindeau articole pirotehnice interzise prin lege, în municipiul Constanța. În posesia suspecților au fost descoperite 1.650 de petarde, aflate în 27 de cutii, pentru care aceștia nu aveau autorizație. "Au fost întocmite actele de constatare pentru fapta de comercializare către persoanele fizice a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice fără a îndeplini condiţiile prevăzute de lege. Actele şi petardele urmează a fi înaintate Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase pentru continuarea cercetărilor", au precizat reprezentanții Grupării Mobile de Jandarmi, într-un comunicat de presă.