Dunărea este străbătută, în acest moment, de o undă de poluare cu produs petrolier. Irizaţiile au ajuns în zona românească şi se întind pe o lungime de aprox. 50 de km, avînd o lăţime ce variază între 60 şi 200 de metri. Poliţia română de Frontieră a fost informată, marţi, că în localitatea Gruia, judeţul Mehedinţi, au fost semnalate irizaţii cu produse petroliere provenite de la terminalele petroliere din localitatea sîrbească Prahovo. Ministrul Mediului şi Gospodăririi Apelor (MMGA), Sulfina Barbu a survolat, ieri dimineaţă, malul Dunării, între localităţiile Corabia şi Bechet, unde o navă românească de depoluare era deja în dispozitiv. “La solicitarea noastră, partea bulgară, care este cea mai afectată, a trimis în zonă două nave de depoluare. În acest moment acţionăm împreună pentru a îndepărta efectele poluării”, a declarat Sulfina Barbu în videoconferinţa cu prefecţii care a avut loc ieri seară. Ea a precizat că partea sîrbă nu a răspuns încă la adresele oficiale înaintate de Ministerul român al Mediului, iar Serbia ar putea fi sancţionată din cauză că nu a acţionat în timp real pentru stoparea şi îndepărtarea efectelor poluării. "În condiţiile în care acordurile internaţionale ne permit, vom solicita despăgubiri. Nu este normal să recunoşti că ai probleme decît atunci cînd o comisie mixtă vine la tine. Există o comisie pentru protecţia Dunării care ar putea, la nivelul ei, să sancţioneze Serbia", a declarat Sulfina Barbu.
La videoconferinţă a participat şi premierul Călin Popescu Tăriceanu alături de reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi ai Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Lucia Varga, a anunţat la finalul şedinţei de Guvern că autorităţile române vor interveni preventiv pentru a bloca pătrunderea petei de petrol în Deltă. Pentru a limita efectele poluării, se vor amplasa baraje gonflabile cu materiale absorbante în zonele Turnu Magurele, Olteniţa şi Călăraşi. O navă de depoluare fixă a fost amplasată deja în zona Galaţi, iar de ieri Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) a trimis în zona Cernavodă un complex de depoluare. De asemenea, cele două nave specializate în depoluarea cu hidrocarburi ale Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime au fost trimise de aseară pe canalul Dunăre Marea Neagră.
La Constanţa, ISU asigură permanenţa, iar dispeceratul Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL) este în alertă. Autorităţile sîrbe au recunoscut, marţi, după ce au fost criticate de Bulgaria şi România că nu au anunţat accidentul, că s-a produs o scurgere a unei cantităţi "nedeterminate" de petrol în Dunăre, de la un depozit al Companiei petroliere sîrbe (NIS) din Prahovo (sud-est), după cum se arată într-un comunicat al Ministerului sîrb al Agriculturii, Pădurilor şi Gospodăririi Apelor, citat de AFP. În ceea ce priveşte stocul de materiale de intervenţie, Constanţa stă foarte bine, peste 16 tone de substanţe absorbante biodegradabile fiind în depozitele DADL comparativ cu cel mult 2-3 tone cît deţin judeţele atinse deja de unda de poluare. De altfel, de la Constanţa au plecat cîteva sute de metri de baraje flotabile către Mehedinţi. Subprefectul Adrian Nicolaescu a declarat că în cazul în care produsele petroliere vor ajunge în judeţul nostru sînt pregătite să intervină şi echipajele specializate de la Centrala Nucleară Cernavodă care este dotată cu mijloace performante pentru aceste situaţii. Mai există însă şi factorul vreme, iar în sudul ţării se anunţă, pentru astăzi, ploi însă, meteorologii anunţă că intensificarea vîntului este elementul care trebuie luat în calcul. Din acest punct de vedere, conform prognozelor, chiar dacă vor fi intensificări ale vîntului, cele mai afectate vor fi localităţile de pe malul bulgăresc al Dunării.