Autorităţile de la Moscova iau partea separatiştilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Autorităţile de la Moscova iau partea separatiştilor

Externe 25 Noiembrie 2006 / 00:00 775 accesări

Planurile privind desfăşurarea de trupe GUAM de menţinere a păcii în zonele de conflict, în provinciile separatiste Transnistria, Oseţia de Sud şi Abhazia, sînt inacceptabile, a declarat liderul transnistrean Igor Smirnov. "Planurile statelor membre GUAM de a trimite aşa-zise contingente de menţinere a păcii în zonele de conflict reprezintă un act deliberat de provocare", a apreciat liderul separatist, care a mai adăugat că întîlnirile recente pe care le-a avut cu liderii Oseţiei de Sud şi Abhaziei, Eduard Kokoiti şi Serghei Bagapş, la Moscova, au confirmat că poziţiile lor pe această temă coincid.

Declaraţiile sale au cam acelaşi înţeles precum afirmaţiile reprezentatului permanent al Rusiei la Naţiunile Unite, care a trimis organizaţiei declaraţia liderilor regiunilor separatiste din Republica Moldova şi Gruzia, privind introducerea conflictelor îngheţate pe agenda celei de-a 61-a sesiuni a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Igor Smirnov, preşedintele autoproclamatei republici transnistrene, confirma anterior că, în cursul ultimei întrevederi cu liderul Oseţiei de Sud şi cel al Abhaziei, a fost semnat un memorandum comun pe această temă. Potrivit presei transnistrene, documentul arată că "Republica Moldova şi Gruzia încearcă să folosească Adunarea Generală, în calitate de complice, în scopuri expansioniste", revelînd "îngrijorarea" că discuţiile referitoare la această problemă se vor desfăşura fără participarea părţilor implicate în conflict".

Statele membre GUAM (Gruzia, Ucraina, Azerbaidjan, Republica Moldova) au fost iniţiatoarele includerii pe agenda celei de-a 61-a sesiuni a Adunării Generale a Naţiunilor Unite a problemei conflictelor îngheţate de pe teritoriile lor. Iniţiativa a fost respinsă de cîteva ori, sub presiunea Rusiei şi aliaţilor săi. Ministrul rus al Afacerilor Externe susţinuse anterior că abordarea în cadrul Naţiunilor Unite a conflictelor îngheţate ar fi contraproductivă în absenţa părţilor implicate în conflict, iar nici Abhazia, nici Oseţia de Sud, nici Nagorno-Karabah şi nici Transnistria nu sînt reprezentate. În replică, preşedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat că discuţia din cadrul Organizaţiei este o posibilitate de a elimina tăcerea formată în jurul conflictelor îngheţate din spaţiul GUAM. În opinia sa, acest lucru nu presupune însă renunţarea la actualele mecanisme de soluţionare a problemei. Reprezentantul permanent al Republicii Moldova pe lîngă Naţiunile Unite, Alexei Tulbure, se aşteaptă că problema va fi pusă în discuţie pînă la sfîrşitul anului.

Taguri articol


12