Autorităţile irakiene au preluat controlul asupra sudului ţării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Autorităţile irakiene au preluat controlul asupra sudului ţării

Externe 20 Iunie 2006 / 00:00 1117 accesări

O grupare teroristă are legături cu organizaţia al-Qaida din Irak a anunţat, luni, într-un comunicat publicat pe Internet, că a răpit doi soldaţi americani în apropiere de Yusufiya. Forţele americane şi irakiene sînt în căutarea a doi soldaţi americani ce au dispărut de vineri, în urma unui atac asupra unui punct de control din apropiere de Yusufiya. Un alt militar a fost ucis în atac. Nu a putut fi verificată autenticitatea comunicatului, care nici nu oferea o dovadă că cei doi militari se află în custodia militanţilor islamioti. Răpitorii publică adesea fotografii ale documentelor de identitate ale ostaticilor sau imagini video cu aceştia. Totodată. Consiliul Shura al Mujahedinilor, dominat de organizaţia al-Qaida, a revendicat răpirea celor patru diplomaţi ruşi în Irak şi a acordat autorităţilor de la Moscova termen de 48 de ore pentru a părăsi Cecenia şi a-i elibera pe luptătorii separatişti pe care îi deţine în custodie, într-un comunicat publicat luni pe un site islamist. Nu în ultimul rînd, gruparea islamistă Ansar al-Sunna, care are şi ea legături cu reţeaua teroristă al-Qaida, a anunţat că deţine în custodie o traducătoare irakiană pe care o acuză de spionaj în favoarea armatei americane, conform unui comunicat publicat pe site-ul Internet al grupării.

Anunţul premierului irakian de preluare a prerogativelor asupra asigurării securităţii în sudul Irakului dă noi speranţe cu privire la stabilirea unui calendar privind retragerea armatei americane din Irak. Democraţii intenţionează să propună, azi, Senatului american, adoptarea unei rezoluţii privind retragerea treptată din Irak. Sondajele recente arată că majoritatea americanilor sînt favorabili retragerii, dar purtătorul de cuvînt al Casei Albe, Tony Snow, a declarat că preşedintele Bush refuză să ia în considerare o asemenea decizie. Camera Reprezentanţilor a aprobat, săptămîna trecută, o rezoluţie fără caracter coercitiv, ce respingea fixarea unui termen pentru retragerea trupelor americane din Irak şi aprecia că acţiunea americană din această ţară se încadrează în războiul împotriva terorismului.

Statele Unite au în Irak aproximativ 129.000 de militari, iar numărul celor care şi-au pierdut viaţa în cei trei ani de conflict a ajuns la 2.500, săptămîna trecută. Popularitatea preşedintelui Bush a scăzut constant pe măsură ce războiul din Irak s-a prelungit. Totuşi, eliminarea recentă a lui Abu Musab al-Zarqawi, liderul al-Qaida din Irak şi formarea unui Guvern de uniune naţională în această ţară au încurajat administraţia americana.

Condamnarea la moarte pentru Saddam Hussein

Un avocat al acuzării în procesul lui Saddam Hussein a cerut, luni, pedeapsa cu moartea, conform legislaţiei irakiene pentru fostul preşedinte irakian şi cei şapte membri ai regimului său judecaţi pentru masacrarea şiiţilor de la Dujail Avocatul a afirmat că atentatul de la Dujail a fost "fabricat în totalitate" de reprezentanţii fostului regim de la Bagdad, în contextul politic al războiului împotriva Iranului (1980 - 1988). Acesta a mai apreciat că locuitorii din Dujail nu ar fi avut cum să ştie despre vizita lui Saddam Hussein şi, deci, să pregătească atacul, însă autorităţile voiau să demonstreze că partidul interzis Dawa, despre care afirmau că are legături cu Iranul, încearca să îl asasineze pe fostul dictator.

Trei avocaţi ai victimelor şi procurorul general Jaafar al-Musaoui au luat cuvîntul în faţa instanţei. Judecătorul Rauf Rashid Abdel Rahman le-a cerut acuzaţilor, care nu recunosc faptele, dar riscă pedeapsa cu moartea şi avocaţilor apărarii să nu întrerupă declaraţiile reprezentanţilor victimelor şi ale procurorului general.



12